The Sun: Путин е болен от Паркинсон, отгегля се! Кремъл: Пълна тъпотия!

Съобщенията в западната преса, че руският президент Владимир Путин е болен от Паркинсон и се готви да се оттегли от поста по-късно през годината, са пълна тъпотия.

Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Песков добави, че президентът няма намерение да подава оставка.

По-рано британският в. „Сън“ обяви, че Путин страда от болестта на Паркинсон, като се позова на коментар на руския политолог Валерий Соловей.

В материала на „Сън“ пише, че на неотдавнашни видеокадри се вижда как краката на седящия на стол президент непрекъснато се движат, докато той здраво е стиснал подлакътниците на креслото. Според медици това бил „опит да скрие голяма болка“.

Също така на екрана се виждало, че пръстите на ръцете му непрекъснато потрепвали, особено когато хващал писалка или чаша, в която според експертите „било разтворено обезболяващо лекарство“.

Според Валерий Соловей Путин е болен от Паркинсон и предстои да се оттегли под натиска на партньорката си Алина Кабаева (37 г.) и двете си дъщери – Мария Воронцова (35 г.) и Катерина Тихонова (34 г.).

„Семейството има голямо влияние върху него. Той възнамерява да обяви оттеглянето си през януари“, казва още Соловей, цитиран от „Сън“.

Политологът предрича, че скоро Путин ще назначи нов министър-председател, който ще стане и негов наследник.

Според западни медии косвено потвърждение за предстоящата оставка на президента е внесеният неотдавна в Думата законопроект за пожизнени гаранции за неприкосновеност за бившите президенти на Русия – те ще остават пожизнени сенатори в Съвета на федерацията.

Дмитрий Песков коментира този факт по следния начин: „Тази практика е приета в много страни по света и тя е напълно законна. От гледна точка на международния опит това не е някаква особена новост“.

Превод и редакция: Епицентър.БГ