Тома Биков: Ние не сме канибали. Не изключваме да се създаде хаос на изборите

Водени от принципите на почтеност, прозрачност и почтеност, които бяха заявени от Служебния кабинет, изгледахме брифинга на Стефан Янев и областните управители. Очаквахме повече информация.

Такава информация ние имаме и ще ви я предоставим.

Това заяви Тома Биков на извънреден брифинг на ГЕРБ.

„Ако заседанието се води от Пламен Узунов, искаме да попитаме в качеството си на какъв той води заседанието“, каза Биков.

Той беше категоричен, че президентът Радев няма право да използва този кабинет като щаб за предизборната си кампания.

Не изключваме да се създаде хаос на изборите, който да блокира вота, заяви на пресконференция на ГЕРБ бившият депутат Тома Биков.

Що се отнася до скандала около ББР, партията щяла да даде специална пресконференция, на която ще осветли ситуацията около тази банка.

От своя страна Христо Гаджев изброи кои лица, според ГЕРБ, са част или принадлежат по някакъв начин на БСП.

„БСП се афишира с Янаки Стоилов, но не беше само той, но и Антон Кутев, Бойко Ращков също беше депутат на БСП. Бузуков по времето на Орешарски, Стела Балтова“, каза той.

„Това служебно правителство е политическо правителство. То е коалиция между БСП, ДПС и Мая Манолова“, бе изводът на Биков.

„Това е едно възпроизвеждане на правителството на Пламен Орешарски само че с тази разлика, че тогава имаше действащ парламент. Другата разлика е, че тогава управляваха втората и третата политическа сила, а сега третата и четвъртата. Вероятно след някоя друга година могат да управляват четвъртата и петата“, заяви още Тома Биков.

Затова от ГЕРБ са притеснени за организацията на изборите. „Тези хора имат проблем не с ГЕРБ, а с демокрацията. Те просто не могат да спечелят избори. Затова първият им рефлекс е да посегнат на демократичния избор“, добави бившият депутат от ГЕРБ.

„Служебното правителство е замислено като организатор на изборите във времена на политически кризи. В момента то излиза от тази своя функция, превръща се в много активен участник в изборите и предизборната кампания.

То обслужва и работи за всички партии, които работят срещу ГЕРБ, и това се прави абсолютно целенасочено и публично”, продължи с изводите Тома Биков.

На пресконференцията представителите на ГЕРБ посочиха кой от участниците на ключови места в управлението и как е свързан с БСП.

„ГЕРБ разкрива как Румен Радев вкара срутилата се БСП в управлението“, е мотото, под което се провежда пресконференцията.

Очевидно БСП е една от партиите, които управляват в момента, въпреки че не са печелили избори, каза Христо Гаджев, също бивш депутат от ГЕРБ.

„Правителството заработи вече няколко седмици. Бяха назначени както министрите, така и заместник-министрите в повечето кабинети. Тук трябва да се каже, че все пак голяма част от тях имат политическа украска. Такава се забелязва в членове и симпатизанти на БСП.

Самата Социалистическа партия и нейният председател Корнелия Нинова се афишират само с Янаки Стоилов, но той не е единственият. Все пак да не забравяме и Антон Кутев, който като отговаряше за медийната политика в БСП, сега продължава в това качество и като говорител на Министерския съвет.

Явно се припокриват двете длъжности.

Бойко Рашков беше депутат от БСП в 39-ото Народно събрание. От другите министри – Христо Бозуков, министърът на земеделието, е изявен симпатизант на БСП, а по времето на правителството Орешарски беше назначен за председател на Селскостопанската академия.

Г-жа Стела Балтова, министърът на туризма, беше заместник шеф на Агенцията по туризма по времето на тройната коалиция. По-интересно е на второ ниво при заместник-министрите.

В кабинета на Министерството на труда и социалната политика двамата заместник-министри Надя Клисурска – острието на БСП в социалната политика и Иван Кръстев, вторият заместник-министър, които беше заместник-министър по времето на правителството Орешарски и кандидат за евродепутат на БСП и изявен активист на социалистическата партия“, заяви Христо Гаджев.

Той посочи, че има още кадри на БСП в служебния кабинет като заместик-министърът на земеделието Явор Гечев, заместник-министърът на културата Пламен Славов.

„Това дори не е изцяло пълен списък. Не искам да влизам в детайли за съветниците, за началник кабинетите. Очевидно БСП е една от партиите, които управляват в момента, въпреки че не са печелили избори. Не през задния вход, а през парадния вход влизат в Министерски съвет“, допълни още Христо Гаджев.

След него думата взе Георг Георгиев, лидерът на Младежи ГЕРБ.

БСП са „много еманципирани“ от държавната власт в момента, каза той. По думите му те „ще гарантират“ ясни, прозрачни и равно отдалечени от всички политически партии избори.

„Областните управители бяха сменени, за да обезпечат честното провеждане на изборите. Очаквахме сред тях да видим нови хора, политически неоцветени хора, равноотдалечени от всички политически сили, за да могат участниците в предстоящия вот да бъдат сигурни, че 11 юли ще протече законосъобразно и по всички установени правила без да обслужват ничии партийни цели.

На какво обаче се натъкваме в областните управи? Благоевград – Николай Шушков, активист на БСП, бивш заместник-кмет на БСП, председател на Инициативния комитет в Благоевград, издигнал президента Румен Радев; Даниел Делчев, областен управител на област Кърджали, общински съветник от БСП; Кюстендил – областен управител Александър Пандурски, заместник-председател на общинската организация на БСП; Перник- областен управител Симеон Василев, народен представител и заместник-кмет от БСП, Разград – областен управител Иван Борисов, кандидат за депутат от БСП“, изброиГеорг Георгиев.

Той посочи подобни примери в Сливен, Смолян, София област, Стара Загора, Шумен, Ямбол и други. По думите му цветът на кадрите от страна на Мая Манолова е в Хасково в лицето на Минко Ангелов.

Лидерът на Младежи ГЕРБ представи подобни случаи и при заместник областните управители. Георг Георгиев посочи, че ГЕРБ не споменават хората, които гравитират около БСП. „Само ясните. Тези, които са наоколо, а те са повечето, не са тук в този списък“, каза още Георг Георгиев, цитиран от „Фокус“.

От днес и до изборите ще настояваме да се носи политическа отговорност за това, което се случва. Служебното правителство е замислено като инструмент във времена на политическа криза, в момента то излиза от своята функция. То в момента работи за всички партии, които са срещу ГЕРБ.

Господин Борисов не е канибал, никой от нас не е канибал. Затова може да питате г-н Рашков. А дали се извършва преврат.

Източник: Епицентър.бг