Тома Биков: Здравната система работи. В българските болници хиляди хора получават нужната помощ

„Ако трябва да говорим за смъртността, трябва да отбележим, че ние имаме по-нисък здравен статус по редица причини.

От здравословен начин на живот до липса на профилактика.

Вероятно и тези фактори имат принос към високата смъртност в страната. Трябва да отбележим, че здравната система работи. В българските болници се намират хиляди хора и те получат нужната помощ“.

Това заяви в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Тома Биков, пише Novini.bg

Той добави, че държавата има отговорност по отношение на това хората да получат помощ, когато имат нужда и здравната система да не блокира.

„Твърдя, че българите просто сме по-болни хора. Ние гледаме показатели и предупреждаваме непрестанно, че вирусът е опасен. Властта прави всичко заедно с хората. Тя не може да направи нищо сама“, добави Биков.

Депутатът отбеляза, че страната ни се е намирала на първо място по смъртност и преди пандемията от коронавирус. Според него хората изпадат в две изключително притеснителни състояния – безотговорност и паника.

Според него важен факт е, че цяло лято българското общество е било демобилизирано в битката със заразата.

„Има и конкретни хора, които го направиха. Това са тези, които твърдяха, че има диктатура, че маските са, за да мълчим и тези, които твърдяха, че ген. Мутафчийск ги е лъгал“, добави Биков.

Биков коментира и „Бюджет 2021“.

Той обясни, че мерки във връзка с икономическата кризата са взети.

„Има готовност самият бюджет да е в тази посока. Освен него очакваме и европейската помощ. Готови сме да подпомогнем хората извънредно, ако това се наложи. Всеки министър изчислява и работи в тази посока“ каза той.