Томислав Дончев: Арестът на министър Нено Димов създава трус в правителството

„Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата и службите трябва да действат.

Тук политически съображение не може да има какви трусове и вибрации ще има“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV по повод на ареста на министъра на околната среда Нено Димов.

„Действията на прокуратурата няма политически характер, но имат политически последици“, заяви вицепремиерът.

Дали министър Аврамова трябва да подаде оставка заради водната криза, ще реши премиерът Борисов, каза Дончев.

„Няма да коментирам министър Петя Аврамова. (…) Претенциите си към нея ще ги заявя лично, а не в ефир“, заяви вицепремиерът.

Повод за неговото изявление бе изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след ареста на екоминистъра Нено Димов, че за водната криза в Перник отговорност носи и регионалното министерство, което е в ресора на Томислав Дончев.

„Тези разпри кой е по-виновен“ не помагат, в момента е по-важно да се мобилизираме, за да разрешим кризата с водата в Перник, коментира вицепремиерът изказването на своя колега Красимир Каракачанов.

Арестът на министър Нено Димов предизвиква трус в правителството, но „пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много къс“, а министрите нямат имунитет, само повече задължения, заяви Дончев, който не скри, че не му е било приятно да види какво се случва с колега, с когото до вчера са заседавали заедно.

„Ако бяха взети мерки през лятото, водната криза можеше да бъде избегната“, смята Дончев, но отбеляза, че правителството е разбрало за кризата, когато тя вече е била факт.

Томислав Дончев не е имал информация дали Нено Димов е разрешавал използването на вода от язовира за промишлени нужди.

Процесът по контрол на язовирите завършва на бюрото на министър Ненов, но започва другаде и минава през дълга верига хора, които осигуряват данните, отбеляза Томислав Дончев. Според когото водният сектор е изключително сложен, тъй като в него са замесени 5-6 министерства.

Макар че отказа да коменира работата на регионалния министър Петя Аврамова, вицепремиерът разкри, че е имал остър разговор с нея и министър Нено Димов по повод на водната криза.

Източник: Епицентър.БГ