Томислав Дончев: Когато някой казва: „Нека държавата даде“, да напомня, че тя държавата собствени пари си няма

Аз съм против телевизионното и фейсбук правосъдие, коментира пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев въпросът – били ли са нарушени правата на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева при ареста ѝ.

Съдът ще се произнесе и ще каже кой е бил прав, каза той.

В управлението има известна доза полифония, каза още вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин“.

На въпрос дали пътуването на Волен Сидеров до Крим е проблем за управлението, той отговори: „Г-н Сидеров може да ходи, където пожелае, той няма запрещение или някакви ограничения, свързани с придвижването. Приемам въпроса, ако го беше командировал министър-председателят, а това, очевидно, е невъзможно, защото г-н Сидеров не е на служба в Министерски съвет“.

„Ако ме питате дали има известна доза полифония в управлението, безспорно има – различни партии, различни виждания и това не е нищо необичайно, когато говорим за коалиционно управление“, добави той.

Според Дончев има разлика в подкрепата на „Атака“ към БСП преди и сега към ГЕРБ, защото „има разлика дали се подкрепя тихомълком и дали подкрепата е явна, на база подписано коалиционно споразумение“. Той отново посочи, че подобна управленска конструкция не е лесна и в нея се правят компромиси. И ако някой попита дали компромисите не са много големи, веднага бих задал контравъпроса: „Каква беше алтернативата?“, каза вицепремиерът.

„Проруска доза симпатия има, особено в някои от партиите, но неведнъж всеки от лидерите – и като политически партии, и до голяма степен като действие, не е давал поводи да се съмняваме в проевропейската ориентация на страната“, увери той. Евроскептичните настроения не са феномен – такива има и в други държави, особено източноевропейски, добави Дончев.

„Иначе не е редно да има война между институциите – продължи той. – Напрежение е редно да има – различните институции са кроени така, че взаимно да се балансират и удържат, т.е. напрежение е редно да има. Война между институциите не може и не трябва да има“.

„Стабилността в днешно време е много ценен капитал – и политически, и икономически, и обществен, и тя се удържа трудно“, каза Дончев, добавяйки, че това има връзка с компромисите, които трябва да се правят.

По думите му „управлението не може да бъде технология на компромиса“, но той не вижда предпоставки за предсрочни избори.

За серията протести в последно време Дончев коментира: „Утвърди се механиката, когато някой иска средства, има определени искания – синдикални, професионални, да застава пред Министерски съвет и да заявява позиция. Ние се опитваме, в зависимост от възможностите, да реагираме във всяка ситуация“.

Уточнявайки, че уважава исканията на всички, вицепремиерът напомни: Когато някой казва: „Нека държавата даде“, да напомня, че тя държавата собствени пари си няма. Държавата дава само това, което е взела под формата на данъци“. „Парите никога не са достатъчно спрямо нуждите и исканията“, добави той.

Помолен за коментар дали според него са били нарушени правата на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева при ареста ѝ, Дончев отговори, че е „против телевизионното и фейсбук правосъдието“. Съдът ще се произнесе и ще каже кой е бил прав, каза той.

За трасето на АМ „Струма“, което минава през ценни археологически находки край с. Покровник Дончев коментира, че това не е първият археологически обект, открит по трасето на някой от инфраструктурните проекти. В зависимост от значимостта на находката, тя или се мести, или се изменя трасето – с естакада или заобикаляне. При всички случаи обаче за мен едно такова предложение трябва да бъде направено на първо място от археолозите и на второ място – от инженерите. „Компромиси с историята, с археологическите забележителности не сме правили“, каза той и добави, че „решение няма, ще се съобразим с вижданията на експертите“.

За Европейския младежки форум Дончев коментира, че не би го организирал по този начин, но по-важно от организацията е какво е дискутирано и какви решения са взети. Според него изказването, че едва ли не имиджът на всички подобни форуми до този момент се е сринал заради случилото се в България „при всички случаи е прекалено“.

Източник: Епицентър.бг