Томислав Дончев: Приличаме на Дивия Запад

Приличаме, за съжаление, на Дивия Запад.

Така коментира в ефира на Би Ти Ви случая със стрелбата в Брегово вицепремиерът Томислав Дончев.

„Аз съм против телевизионното правосъдие. Но това напрежение тлее. Става дума за хора от различни поколения, с различни ценности”, подчерта Дончев. „Освен полиция ни трябва още ефикасно и бързо правосъдие”.

Случаят в Брегово е поредният случай, който може а предизвика етническо напрежение. Той се случи в петък, когато собственикът на кафе-машина Венцислав Бордияшев стрелял с въздушна пушка срещу три деца, тъй като парите от машината редовно били прибирани. Според Бордияшев той е стрелял във въздуха, а детето пострадало при рикошет. Пострадалият 15-годишен младеж твърди обратното. Брегово застана зад собственика и събра подписи в негова защита.

Според Томислав Дончев днешната реалност се дължи на политиката през предходните 20 години. „Не можем до всеки човек да сложим полицай, но вече има 1000 новопостъпили в МВР”, добави той. Той поясни и мерките на държавата, която обеща от 15 септември да се направи всичко възможно всички деца да тръгнат на училище. Ангажирани са социални работници, учители и т.н. „Какво става с дете, което не ходи на училище? То става или клиент на социалните служби, или на прокуратурата”, заяви Дончев. Вицепремиерът обеща и промяна във финансирането на училищата, според която сега „парите следват детето”.

Държавата ще изкупи дълговете на „Дунарит”, коментира Дончев и случаят с военно-промишленото предприятие. „Не ме вкарвайте в интригата коя фабрика на кого е. На първо място са работниците. Държавата е водена от тези мотиви за решението да си върне собствеността върху предприятието, подчерта той.

Цялата държава се мобилизира срещу отпадането на ученици, каза още Томислав Дончев пред БиТиВи.

Според него една от грешките в годините назад е, че за обхващането и насърчаването на децата да бъдат в училище се разчиташе основно на педагогическия персонал. Тук трябва да е ангажирана цялата държава, защото това е първостепенен приоритет”, подчерта вицепремиерът.

„Ако дете, което днес трябва да е в първи клас, но не отиде на училище, след години то не може да пише, да чете, не е интегрирано в обществото и няма усет за правила. Пред себе си има 2 перспективи – или да е клиент на социалната система, или на прокуратурата и правоохранителните органи. Това не трябва да се допуска, затова говорим за мобилизация на целия държавен апарат – учители, директори, служители на общините и на областните администрации, социални работници плюс МВР”, изтъкна вицепремиерът.

„Не само ромчета не ходят на училище. Огромата част от незаписаните имат такъв етнически произход, но не е честно, че само ромчета не ходят на училище”, допълни Дончев.

По думите му всеки случай е различен. „Някои семейства не пращат децата си на училище, защото за тях образованието не е ценност, други – заради предразсъдъци, свързани с конкретната възраст и отношения с деца от другия пол, трети не ги пращат поради притеснението, че не могат да ги облекат прилично. Затова цялата тази армия от държавни чиновници от различни институции е мобилизирана и съм убеден, че ще има ефект по отношение на вкарването на децата в класната стая”, категоричен беше вицепремиерът.

Не е възможно до всяка къща или на всеки ъгъл да има полицаи, каза още вицепремиерът. Трябва да бъде направено всичко възможно не само да се опазва общественият ред, но и да не се стига до случаи на саморазправа, което също е престъпление, заяви той по повод случая в Брегово с простреляното 15-годишно момче с въздушна пушка. „За съжаление, с пушката прилича на Дивия запад. Това не е изходът от ситуацията, изходът е всички да спазват едни и същи правила”, коментира Дончев.

Той изтъкна, че има назначени нови полицейски служители, закупена е нова техника и това ще продължи.

Дончев каза, че е спокоен за разследването на скандала около НДК и съмненията за финасови злоупотреби от бившия директор Мирослав Боршов, и очаква всички органи да си свършат работата докрай.

„Изпълнявал съм си ангажиментите и задълженията със стараение и отдаденост, която рядко се среща по отношение на което и да е държавно дружество”, изтъкна Дончев.
„Направил съм всичко възможно дружеството да бъде контролирано”, допълни вицепремиерът.

„Не бъркайте принципала със счетоводител и финансов контрольор”, заключи Дончев.

Източник: Епицентър.бг