Томислав Дончев: Сделката за ЧЕЗ може да струва на България над 1 млрд. лева

Не ме вкарвайте в ролята на говорител, предполагам, че това е била емоционална реакция.

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира твърдението на Гинка Върбакова, че е жертва на политически шантаж.

„Добре е всички политици, по принцип, да декларират имат ли отношения и имали ли са разговори с някой от кандидатите за ЧЕЗ“, добави Дончев пред Нова телевизия.

Припомняме, че сред кандидатите за ЧЕЗ личат имената на Христо Ковачки, Николай Вълканов и братя Бобокови, собственици на „Приста ойл”.

„Не е така“, отрече Дончев тезата, че държавата „прибира бизнеса“ на Върбакова. „Трябва да се намери някакъв изход, говорим за много важно дружество, за репутационен риск“, изброи вицепремиерът, цитиран от ПИК. Той отрече Гинка Върбакова да е оторизирана да говори от името на държавата, но наблегна, че държавата влиза в сделката.

„Имаме право да питаме кой ще става собственика и имаме проблем със законодателството в този аспект“, заяви Дончев. „Надявам се тази празнина в законодателството да бъде възможно най-бързо попълнена. Можем да открием училище за грешки, но ставаме малко по-добри след всяка грешка“, уточни вицепремиерът.

Относно въпроса с това кои банки участват в сделката, Дончев изказа предположение, че „на първоначален етап“ може да са били замесени имената на ББР, на „Уникредит Булбанк“ и Първа инвестиционна банка, но няма никакви правни ангажименти от тяхна страна. Сега вицепремиерът повтори, че сделката ще бъде финансирана от „международни банкови институции“.

Дончев на практика разкритикува и информацията на разузнаването, че цената на активите на ЧЕЗ била завишена – това не трябвало да се казва публично. Той уточни и, че е имало състезание и цената се е формирала от подадените оферти. Вицепремиерът не видя плюс в предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова да се води колективен иск от потребители на ЧЕЗ, за да се спре сделката. Според него такова дело няма да даде необходимия резултат, защото не може правно да го направи. Той предупреди, че цялата сделка може да излезе на България над 1 млрд. лева заради репутационен риск.

Източник: Епицентър.бг