Томислав Дончев: Ще намерим виновните за Търговския регистър

”Технически проблем е предизвикал срива на Търговския регистър. Това не означава, че няма човешка вина”.

Това коментира пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев по повод спирането на работата на регистъра миналата седмица.

Той определи случилото се като „изключително сериозна ситуация, която никой не бива да я подценява“: „Най-лошото е, че това би могло да се третира като несигурност как работи държавата и каква сигурност осигурява за бизнеса“.

„Това не е единственият архив в държавата. Още от понеделник държавната агенция за електронно управление направи одит на всички информационни системи. Но предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се извлекат уроци, може би до десетина дни ще бъде предложено на Министерски съвет, освен архивите, освен огледалните регистри, да създадем нарочен специален държавен център, където да се складира още един път цялата информация от държавните регистри и архиви“, каза още вицепремиерът.

„Не може да се говори за загуба на информация от Търговския регистър. Второ, не може да се говори за манипулиране на каквато и да е информация и някой да се възползва от нея. МВР и службите са през цялото време с техниците“, подчерта Дончев

Той допусна, че някой може да не си е свършил достатъчно добре работата. „Виновните ще бъдат намерени“, обеща вицепремиерът.

Основните задачи занапред е да се възстанови цялостната дейност на регистъра и да се установи вина, обясни Дончев.

Източник: Епицентър.бг