Топновина! Лондон не може да докаже, че отровата срещу Скрипал и дъщеря му е от Русия

Британски учени не могат да докажат, че нервнопаралитичното вещество, използвано срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е произведено в Русия.

Това съобщи „Индипендънт“.

Тестовете били направени от експерти във военната лаборатория Портън Даун. Експертите там не са успели да установят страната, в която е произведена бойната отрова, каза за Скай Нюз изпълнителният директор на лабораторията Гари Ейткънхед.

Веществото, с което беше отровен бившият двоен агент Сергей Скрипал, е идентифицирано като „новичок“, но данни за точния му произход не са установени по време на проверката в Лабораторията за отбранителни науки и технологии в Портън Даун.

Изпълнителен директор на научния институт Гари Ейткънхед заявява пред британската телевизия:

Успяхме да го идентифицираме като новичок, да идентифицираме, че е нервнопаралитично вещество от боен тип. Не сме идентифицирали конкретния източник, но предоставихме научната информация на правителството, което впоследствие използва определен брой други източници, за да състави изводите си„.

По думите му установяването на произхода на отровата изисква „други данни“, някои от които базирани на работа на разузнавателните служби, до които правителството има достъп.

„Нашата работа се състои в това да предоставим научни доказателства за това какво представлява конкретния нервнопаралитичен агент; идентифицирахме, че той принадлежи на тази специфична група и че е вещество от боен клас, но не е наша работа да казваме къде е произведено“, допълва химикът.

Той потвърждава, че веществото предполага „изключително сложни методи за създаване, които отговарят на само на способностите на държавна служба“.

Все още няма известна противоотрова на новичок, съответно такава не е предписвана на Юлия или Сергей Скрипал.

Директорът на Портън Даун не коментира дали в лабораторията му са разработвани или съхранявани количества от новичок, но отхвърля спекулациите, че отровата би могла да е излязла от резервите на британската лаборатория.

„Няма никакъв начин подобно вещество да е произлязло от нас или да е напуснало пределите на нашата структура“, казва той.

Русия настоява Великобритания да предостави всички доказателства за твърдението, че Москва е отговорна за опита за покушението срещу Скрипал, след който се разрази глобална дипломатическа криза и десетки страни изгониха руски дипломати и персонал от посолствата.

Организацията за забрана на химическите оръжия ще се събере в сряда, за да обсъди твърденията, че Русия е виновна за отравянето на шпионина Сергей Скрипал, предаде БГНЕС

„Председателят на съвета на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) получи запитване от представителството на Руската федерация за среща на съвета”, заявиха от организацията. Срещата ще се проведе утре, 4 април, и ще започне в 10:00 сутринта (08:00 GMT) в седалището на организацията в Хага.

В неделя Русия изпрати до Организацията за забрана на химическите оръжия списък от 13 въпроса за „изфабрикуваното срещу нея дело за Скрипалови“. Сред въпросите са за вида на данните и материалните доказателства, които британците са предоставили на организацията, както и кой оглавява групата експерти на ОЗХО, посетила Великобритания.

Руската страна се интересува и от това какъв вид помощ е поискал Лондон от ОЗХО.

Източник: Епицентър.бг