Тревогата за енергосистемата. Засега от джоба на данъкоплатеца 23 617 336 лв. на вятъра, но потънали в други джобове

Тревогата за енергосистемата.

ПРИЗНАХА СИ! И КАКВО ОТ ТОВА?

Засега от джоба на данъкоплатеца 23 617 336 лв. на вятъра, но потънали в други джобове. Заради далаверата едвам не попаднахме в режим на тока

На 10 и 11 януари пуснах 2 поста за състоянието на енергийната ни система. С тях опровергах лъжата, че румънците са ни отказали внос на ток, лъжата, че не изнасяме ток за Турция и лъжата, че е наличен така нар. „студен резерв“, който обаче заради климатичните дадености не можел да се използва.

Първо си признаха първата лъжа, после – втората, като спряха износа за Турция (от петък на обяд – 13 януари), а днес признаха и третата лъжа.

Днес сутринта в телевизионното ми предаване отново поставих проблема за „студения резерв“ – платените пари за него, от които особено е наблажил един енергиен олигарх – Христо Ковачки и неизпълнените задължения на държавата и нейните организации да осъществи контрол.

Показах и парите. Давам една таблица за тях. ( в червено съм маркирал 4 ТЕЦ-а на Ковачки)

Посочих и съответната наредба за студения резерв, която вменява това – № РД 16-57: постигане на максимална работна мощност не по-късно от 9 (девет) часа след получаване на съответното диспечерско разпореждане (а не 72 часа, както заблуждават някои „експерти”) и според чл.28, т.11 да предоставя ежедневно информация за прихода, разхода и складовите наличности и състоянията на rорива на територията на съответната централа, вкл. за студения резерв.

Е, днес по обяд започна „спешна“ инспекция на централите за студен резерв, които не заработиха.

Първата, в която влязоха контрольорите, беше ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. И веднага установиха, че въпреки държавната поръчка, въпреки изплатените пари, в складовете въглищата не достигат за нормална работа и са два пъти под минималния разчет.

Е, добре, признаха си. И започнаха да взимат мерки.
Но какво от това?

Защото не е работа на един журналист да бие камбаната на тревогата.
Не му е работа да пита за парите на данъкоплатеца – за тази цел си избираме правителство и имаме държавна администрация.

Министър Теменужка Петкова обеща да бъдат санкционирани виновните фирми. Дреме им – глоби дори и по стотина хиляди са нищо на фона на сумите, които са взели.
Аман от далавери!

Аман от партии и държава за частна употреба!

Григор Лилов, Фейбук