Трифонов: Борисов се държи като цар, който обикаля с джипа да си наглежда стопанството. Ние го позволихме

Слави Трифонов се изказа остро срещу досегашния премиер Бойко Борисов и похвали служебното правителство.

„Харесва ми това, което прави служебното правителство и трябва да продължи. Най-важното е да има възмездие. Затова ни трябват закони и прокуратура.

Ако ние бяхме нетърпими, а не толкова нетърпеливи, ако ние бяхме принципни, ако бяхме твърди да се спазва закона и морала, нямаше да допуснем това да се случи. Всички заедно го допуснахме, всички ние имаме вина да има такава корупция, такива медии, и ние трябва да го изчегъртаме. Кой допусна един премиер да определя цяла една държава? Да се разкарва с една джипка и да командва, да раздава пари, да говори от първо лице, единствено число. Толкова години: „Аз дадох тези пари, аз направих това и това“. Като самодържец, като цар, който обиколя с джипа си да си наглежда стопанството, да си наглежда хората. Ако ние направим правителство, хората ще могат да се срещат с министрите, да ги питат. Искаме да стане престижно да си чиновник, а не да е унизително и да те плюят и мразят“, каза той пред студенти в Пловдив.

Трифонов заяви още, че Българя трябва да бъде привлекателно място за всички, не само за младите. „Тука бизнесмените са мутри. В чужбина в университета идват още в първи курс и си търсят хора, които да обучат за тяхната работа. Във всяко едно правителство са били удобни хора, а не кадърни. Сложно е, но все отнякъде трябва да се почне. Трябва и суверенът да иска промяната. Иначе политиката ще бъде мръсна дума, „калинките“ ще продължават да съществуват, ще се крадат евросредства“, добави лидерът на „Има такъв народ“

Колегата му Тошко Йорданов пък разкри, че голяма цел е да бъде направено електронно правителство. „Чиновниците да помагат, а не да го рекетират. Тогава самата бизнес среда ще има нужда от работници. Не трябва да има „калинки“ и шуробаджанащина“, коментира той.

Слави Трифонов бе попитан дали „Има такъв народ“ е готова да бъде първа политическа сила. „Как е възможно да тръгнем да правим нещо толкова отговорно и важно на базата на всичко, което ни си е случило, и отговорът да бъде „не“, „ще видим“ и т.н. Ако човек не е готов, по-добре да не започва. Преди да почнем предаването, аз знаех, че ще го правим, ние три години сме се готвили. Сега също години наред се готвим. Отговорът е – да, готов съм за всичко това, което ще се случи, да понеса цялата отговорност за него, с пълното съзнание за него. Това нашето не е политическа партия, това е група от хора, които гледат в една посока. Аз събирам съмишленици. Ако е трябвало да правя политическа партия на базата на това, в което се превърнаха поитическите партии, щях да бъда толкова отвратен, че щях просто да повърна и да си правя песните“, коментира той.

Трифонов изрази и учудването си защо Зоран Заев се е срещнал днес с Бойко Борисов и Корнелия Нинова, които, по думите му, в момента не са никакви в държавата, а само лидери на партии. Според Трифонов, единствените, с които македонския премиер е трябвало да се срещне, са президентът Румен Радев и служебният министър-председател Стефан Янев.

Източник: Petel.bg