„Трите прасенца“ или „Прасета в космоса“?

Работодателските организации в България отдавна са напуснали границите на здравия разум, но тези дни надминаха себе си.

На пресконференция трима пишман чорбаджии за пореден път пискаха и цивриха колко много пари взимал българина, колко бил мързелив, и не заслужавал дори и мизерните неколкостотин лева, които тези корифеи на бизнеса му подхвърлят и дори си позволиха да сравняват хората с приказката за трите прасенца.

На всичкото отгоре със смешната минимална заплата от 460 лева сме били възпитавали търтеи, които непрекъснато искали да взимат, без да дават.

Айде пък да видим кой е прасенцето тука. Въпросните трима са председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев заедно с председателите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Нито един от тия хубавци не е нормален бизнесмен, информация лесно може да се намери в интернет. Всичките са с тежки биографии още от преди промените – на единия баща му генерал (Велев), на другия майката директор на завод (който впоследствие е приватизиран от синчето – ах, какъв бизнес нюх имал този Домусчиев, въййй), третия, Данев – комунистическа номенклатура и служител на ДС… Разбира се, всичките са отличници по онова време. Няма как да не са. След промените тишина, смяна на вярата от комунизъм към капитализъм, а после идва приватизацията и хоп – Домусчиев и Велев се оказват от избраните да опоскат това, което беше останало от преди 1989 г. След първия милион всичко е цветя и рози. Един въпрос към тези строители на капитализЪма – къде ви бяха успехите в бизнеса преди да прилапате държавните активи в криминалната приватизация на 90-те? Нали много ги разбирате нещата уж? Верно ли стотината лева за прослужено време на хората ви бъркат толкова дълбоко в джоба, верно ли сте такива мизерници, че освен с експлоатация на всичко живо около себе си не можете дори подарен ви бизнес да правите? Абсолютни клоуни, но пък с месиански комплекси. Ама то обикновено е така – колкото по-малък и нечистоплътен е човек, толкова по-големи са му претенциите. И тия ояли се герои на прехода имат наглостта да се опитват да задават тона в държавата и да определят бъдещето на останалите 7 милиона? Включително се изказваха по въпроса със заплатите на полицаите, които нямат нищо общо с тях!? Кои сте вие бе? Що ли не си ебете майката?

Понастоящем биографиите им са почистени от неудобни моменти. Всичко е легално, всичко сами са си постигнали. Смях в залата. Всъщност тия хора, които толкова много реват срещу държавата, са такива само и единствено благодарение на нея. Единия дори продължава да я точи най-нагло с измислени арбитражни дела. После иска същата тая държава да му осигурява условия, квалифицирани кадри и да му строи трибуните на селския стадион и да му разкарва отборчето напред-назад с правителствения авиоотряд, нищо, че иначе е милионер. То той затова е милионер – щото цял живот паразитира на гърба на държавата и работниците си. Какво е направил тоя селски хитрец за държавата, че тя да трябва да прави неща за него? Кой тука непрекъснато взима и кой дава, м? Кой е прасенце и кой е гелосана самозабравила се свиня? Кой е търтея? Квалифицираните кадри затова са квалифицирани, защото имат акъл в главата и никога няма да дойдат да ти работят за смешната заплата и на смешните условия, неуважаеми господин „работодател“. Или по-точно работовзимател. Заради такива байганьовци хората масово емигрират от България.

Още нещо говори, че тия паразити са именно паразити, а не работодатели, бизнесмени или нещо друго, за което биха искали да се представят. Непрекъснато дрънкат колко ниска била производителността на труда на българина, как не работел, бил мързелив, търтей и не знам какъв си. Ако наистина разбираха от нещата, за които говорят, щяха да знаят, че производителността зависи най-вече от мениджмънта, демек от тях. Масово в българския бизнес условията и средствата за производство са на допотопно ниво. Каква производителност очакват господата работодатели, като не са си мръднали пръста по въпроса? Отново всичко се прехвърля върху работника, държавата, синдикатите, само не и върху тях. То затова е поговорката „Крадеца вика дръжте крадеца“, заради такива нагли типчета. Иначе Евростат е категоричен по въпроса – производителността на труда НЕ отговаря на доходите на българина. И сравнението не е в полза на работодателите, колкото и да се опитват да манипулират данните и да правят циркове по телевизора.

И накрая, ако си мислите, че това е някакъв нашенски феномен- не е. Същите неща са ги правили работодателите и на Запад преди време, опитват се да ги правят и сега. Капитализъм се нарича и няма нищо общо с „комунистите“. Те и без това станаха първи капиталисти. Нищо ново, просто на други места има държава, има и съпротива от хората. Към днешен ден обаче смешния плач и тропането с краче на тези глезеници и на предишната, и на сегашната система е тотално неадекватен. Мъка, мъка, голяма мъка, че хората не искат да им работят без пари, без работно време, без отпуска… Всъщност Велев се обърка като говори за „Трите прасенца“. Трябваше да говори за „Прасета в космоса“. Без никаква връзка с кораба-майка и с почти толкова акъл, колкото Мис Пиги. На това прилича работодателското шоу. No pasaran, мъпети!

Източник: saprotiva.org