Триумф на идиотията: Купуваме самолети за $1,2 млрд., които ги сваля ПВО за $180 млн.

България е на път да направи една от най-големите глупости в цялата си военна история.

Ще купим смешните 8 западни изтребителя на стойност 1,2 милиарда долара.

И това става, въпреки че новите ПВО системи, които са много по-евтини, вече могат да свалят всичко от небето.

Руската С-300 например струва 180 милиона за една батарея, ако съдим по сделката на Индия за закупуване на 6 батареи за 1 милиард долара.

Защо са ни тези самолети, като много по-евтино можем да купим ПВО?

Забележете, че веднага след като Русия достави С-300 на Сирия, и САЩ и Израел буквално приземиха всички свои самолети, вкл. “невидимия” Ф-35.

В САЩ бе организирано едно “удобно” падане на такъв изтребител, без жертви, и в резултат – всичко е приземено “за проверки”.

Истинската причина е, че САЩ ги е страх, че ако Ф-35 бъде свален над Сирия от С-300, това ще се превърне в “пазарна катастрофа” за самолета, който има да избива над 1 трилион долара направени инвестиции.

Ако “стелт” пада с подобно ПВО, който ще плаща именно защото е “стелт”?

България в момента разполага със С-300, но с по-старата модификация. Можем да ги модернизираме, или да купим от по-новите (Турция вече поръча С-400).

Можем да купим и няколко по-евтини руски изтребителя, колкото да пазим небето си в мирно време, както и да ремонтираме старите. И това е.

Абсолютно няма нужда от скъпа западна техника, която ще се ползва само на паради. И която, ако не дай си Боже, тръгнем да воюваме с Турция (например), ще бъде свалена от техните ПВО (отново руски).

НАТО е организация за продажба на американско оръжие, а всички идиоти, които сме вътре, сме робите, дето трябва да си го купуват…

Добри Божилов, Фейсбук