Тръмп: Брекзит е нещо прекрасно. Искам страхотни отношения с Русия

Премиерът на Великобритания Тереза Мей пристигна на посещение в петък срещу събота в американската столица, за да проведе „специални“ преговори с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

Тя е първият чуждестранен лидер, който се среща с държавния глава на САЩ след встъпването му в длъжност на 20 януари, предаде „Фокус“.

Тереза Мей похвали Доналд Тръмп, че победата му на президентските избори била зашеметяваща и отправи покана към него от името на британската кралица да посети Лондон по-късно през тази година.

От своя страна Доналд Тръмп въодушевено изрази мнение, че напускането на ЕС от страна на Великобритания ще бъде „прекрасно нещо“ за Лондон, като ще създаде нови възможности за търговски споразумения.

„Мисля, че Брекзит ще бъде прекрасно нещо за страната ви. Ще имате своя собствена идентичност и ще можете да създавате свои собствени търговски споразумения без да има кой да ви наблюдава“, обясни американският президент.

По време на съвместната им пресконференция Тереза Мей заяви, че САЩ и Великобритания застават на 100% зад НАТО, въпреки коментарите на Доналд Тръмп, че алиансът бил остарял.

Премиерът на Великобритания призова американския президент да не облекчава санкциите срещу Москва. Опасенията на Лондон са, че Тръмп ще облекчи или дори напълно ще премахне санкциите срещу Кремъл. Техните опасения идват на фона на предстоящия телефонен разговор между Доналд Тръмп и Владимир Путин в събота.

Тереза Мей е категорична, че санкциите срещу Русия трябва да продължат, докато руските войски не се изтеглят от Украйна. Доналд Тръмп обаче заяви, че иска да има страхотни отношения с Русия.

„Рано е да се говори за санкциите. Искам добри отношения с всички държави. Искам страхотни отношения с Русия и с Китай. Това ще е позитив, а не негатив“, коментира Тръмп.