Тръмп: Кремъл подкрепя това животно Асад. Това е много лошо за Русия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник (11 април), че ако Русия не е подкрепяла „това животно (Башар Асад – бел. ред.), то в Сирия „нямаше да има проблеми“, съобщи „Комсомолская правда“.

В коментар за заповедта му да се удари сирийското летище „Шайрат“ в Хомс, Тръмп каза пред ТВ канала „Фокс Бизнес“ (Fox Business), че изострянето на обстановката в Сирия се дължи на руската подкрепа за президента на страната Башар Асад.

„Ако Русия не подкрепяше това животно, то нямаше да има проблеми“, каза Тръмп в отговор на въпрос на водещия за Асад. „Смятам, че това е много лошо за Русия. Мисля, че е много лошо за човечеството. Това е много лошо за съвременния свят“, допълни президентът на САЩ.

По-рано се появиха информации, че Тръмп решил да обстрелва сирийската авиобаза с крилати ракети „Томахок“ под влиянието на дъщеря си Иванка и нейния мъж Джаред Кушнер, които били потресени от снимките на жертвите на химическата атака в Идлиб. Белият дом хвърли вината за атаката върху официален Дамаск и Башар Асад. След това Иванка каза, че се гордее с баща си, който не се боял да вземе това „трудно решение“.

В нощта срещу 7 април САЩ удариха въздушната база „Шайрат“ на сирийската армия в провинция Хомс с 59 крилати ракети „Томахок“ (Tomahawk). Това се случи два дни, след като Вашингтон обвини армията на Башар Асад, че е използвала химическо оръжие в Идлиб, и часове след като Тръмп предупреди, че е готов да се намеси военно в арабската страна. Заповедта за въздушните удари срещу „Шайрат“ е издадена лично от Тръмп, който смята, че именно оттам е започнала химическата атака в Идлиб, убила най-малко 72 души. Сирийската опозиция и Западът обвиняват за нея режима на Башар Асад, а Русия и официален Дамаск – опозицията.

Източник: Руски дневник