Тръмп на прощаване: Аз съм първият президент, който не е започнал нови войни

Какво ще се случи, ако Доналд Тръмп стане президент?

Доналд Тръмп направи прощално обръщение като президент, откъси от речта му бяха разпространени от Белия дом.

Като държавен глава Тръмп заяви, че потвърждава „свещената идея, че в Америка властите са отговорни пред хората“.

„Направихме това, за което дойдохме, и много повече“, каза той. Политикът подчерта, че е станал „първият президент от десетилетия, който не е започнал никакви нови войни“.

Администрацията му е „възстановила силите“ на САЩ и „американското ръководство в чужбина“, каза Тръмп.

„Вдъхнахме нов живот на нашите съюзи (с други държави. – бел. Ред.). И сплотихме други страни по света да се противопоставят на Китай, както никога досега“, се казва в текста на апела.

Според него най-голямата опасност, пред която са изправени САЩ, е загубата на вярата в себе си и в тяхното „национално величие“.

„Америка не е скромна страна на нерешителни хора, които трябва да бъдат прикривани и защитавани от онези, с които не сме съгласни“, добави Тръмп.

Той заяви, че се моли новата администрация на Джо Байдън да успее да гарантира сигурността и просперитета на страната.

В същото време той отбеляза, че неговото политическо движение е в началото на пътя. „Сега, докато се подготвям да предам властта на новата администрация по обяд в сряда, искам да знаете, че започнатото от нас движение е само началото“, каза той.

Тръмп повтори, че осъжда щурма на сградата на Конгреса на 6 януари след митинга на негови привърженици, при който имаше 5 жертви.

„Всички американци бяха ужасени от атаката срещу нашия Капитолий. Политическото насилие е атака върху всичко, което ценим като американци. Никога не може да бъде толерирано“, каза той.

След размириците Камарата на представителите започна процедура по импийчмънт срещу Тръмп по обвинение в подбудителство към метеж. Сега случаят е в Сената.

Източник: DarikNews