Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията да бъде гарантирана сигурността преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари.

Това се посочва в документ, разпространен от Белия дом.

„Днес президентът Доналд Тръмп обяви извънредна ситуация в столичния окръг Колумбия и разпореди федерална помощ в допълнение на реакцията на окръга на извънредното положение за встъпването в длъжност на президента , което ще продължи от 11 до 24 Януари 2021 г.“, отбелязват от Белия дом, предаде БГНЕС.

Кметът на столицата Мюриел Баузър отправи искане до Тръмп през уикенда във връзка с потенциални заплахи след размириците в Конгреса.

Това решение ще позволи на федералните власти да разпределят средства за подпомагане на града по ускорен начин. В същото време 44-ият президент Барак Обама не направи подобно нещо преди встъпването в длъжност на Тръмп.

Обикновено държавните глави въвеждат този вид извънредна ситуация, за да съдействат за премахване на последствията от природни бедствия.

По-рано в понеделник американските власти решиха да започнат да затягат мерките за сигурност във връзка с инаугурацията на Байдън на 20 януари в американската столица шест дни преди графика.

В тази връзка административните комплекси, магазини и заведения за обществено хранене, разположени в близост до Белия дом и Конгреса, може да не са достъпни до 20 януари включително.

В същото време, Националната гвардия на САЩ може да използва до 15 000 от своите войници в рамките на засилване на мерките за сигурност във Вашингтон.

Встъпването в длъжност на Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис ще се състои по обяд на 20 януари на стълбите на Капитолия. По-рано, във връзка с пандемията, причинена от новия коронавирус, беше решено церемонията да се проведе във възможно най-краткия формат.

Източник: Actualno.com