Трябва да дадем своята огромна благодарност към Русия, без която днес нямаше да сме тук

„Преди 141 години дебелите ледове на „замръзналата“ българска история бяха разбити със силата и щиковете на нашите православни братя руснаци.

Българите дадоха своя голям дан, но ние трябва да дадем и своята огромна благодарност към Русия, без която днес нямаше да се събираме тук“.

Това каза днес в словото си по повод 3 март проф. Иво Христов пред паметника на Олга Скобелева в Пловдив.

„141 години след като възкръснахме за нов живот, ние сме изправени пред тревожни въпроси. Дали не идва нова зима за българите? Дали не се появяват нови сурови и мрачни ветрове, които могат да затрият бъдещето на българския народ?“, продължи проф. Христов и подчерта: „От нас зависи!“.

В словото си той се спря върху фундаменталния и изконен въпрос за смисъла на живота. Според него паметник като този на майката на ген. Скобелев напомня за най-важното, че смисълът на живота не е в простия биологичен факт или поредната материална придобивка. „Смисълът е в това – да живееш с изправен гръбнак, другото е робство. 141 години след края на онова робство всеки ден трябва да се борим, за да не станем отново роби“, каза в заключение пловдивският народен представител.
По-късно проф. Христов положи цветя и на паметника на българските опълченци в Пловдив.

Източник: Епицентър.бг