Трябва да покажем характер и принадлежност. Трябва да изгоним руските дипломати от България!

Към България в момента въпросите са не един – не само казуса ”Скрипал”, но и въпросът за Истанбулската конвенция.

Има липса на дебат в НС. Това коментира бившият президент на България Росен Плевнелиев.

За мен е притеснително коленичещото, „робуващото“ поведение н а българските политици спрямо Русия… БСП е една антиевропейска партия“, заяви той и подчерта: „Ще берем горчиви плодове от това!“

Според Плевнелиев България е трябвало да изгони руски разузнавачи, маскирани като дипломати, „за да покаже своята европейска солидарност“. Той припомни, че през 2015 г. Русия и „извършила кибератака“ срещу България в деня на изборите. „Това е сигнал на обединената демократична общност към руското ръководство. Не един, няколко десетки бяха отровени на чужда територия. И зад това стоят президентът Путин и руската администрация. Спрете се! Има една граница, която се прекрачва и ние призоваваме – моля ви, върнете се отново на масата на реалността“, заяви още той и обвини Русия в отравянето на мирни жители в Сирия.

„Трябва да си даваме сметка, че българският национализъм (и в правителството), става все по-мощен. И той е проруски! И не само Сидеров с неговата еманация, но и много други хора, които са представители на българския национализъм – не ги наричам патриоти! Нека българският народ направи разликата между национализъм и патриотизъм“, заяви Плевнелиев.

„Днес разкрачената позиция между Русия и Европа вече не работи! Трябва да направим своя избор“, подчерта Плевнелиев и допълни: „В крайна сметка повечето държави изгониха руските дипломати!… На мен ми се ще България да излезе с категорична и ясна позиция, да покаже принадлежност… По мое време неведнъж руснаците се опитаха да летят в посока Сирия през България абсолютно нерегламентирано и аз не им позволих. Крайно време е на покажем характер“, коментира гостът.

„Трябва да си даваме сметка, че Русия нито е демократична държава, нито българският народ живее, както иска. Русия не представлява днес някакъв алтернативен модел, там няма върховенство, няма демокрация. Затова нека се държим и да подкрепяме това велико семейство, наречено Европейски съюзи, където има истински демокрации. Днес Русия противостои на ЕС и се опитва по всякакъв начин да го отслаби… по казуса „Скрипал“ на мен ми се щеше България много ясно да каже: Не сме на Изток, ние отстояваме своето демократично бъдеще“, обобщи политикът.

„Нише сме на Запад, ние сме достоен член на Европа и нека се държим като такива“, заяви още Росен Плевнелиев.

Основите на мира в Европа бяха подкопавани, не от друг а от президента Путин и неговата администрация. Реакцията на света не е само по случая „Скрипал“, посочи той. Ние каним вълка в кошарата и дългосрочно ще имаме големи ядове с това, каза Плевнелиев.

Той определи българското европредседателство като успешно.

Източник: Фрог нюз