Трябва да се спазва демокрацията. Ще ни търпите още 1 г. Единственият начин да ни смените е с демократични избори

Управляваме държавата, а когато се появи кризисна ситуация, се намират решения. Освен добрите неща, които се вършат през един мандат, се понасят и неудачите на предишни управления.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Самият политически генезис на политика Румен Радев и успехът на БСП доведе до някакъв вътрешен революционен плам, който те все още не могат да преодолеят.

„Политическият нагон на президентът беше подхранен в началото на неговото управление. Той е успешен военен, добър пилот, доколкото колегите му го определят, но има системна грешка в Конституцията – натоварването на президентската институция със задачата да състави правителство е изпитание, изпитание, което ще продължи до края на мандата на Радев”, коментира Горанов. И подчерта – че Радев прави една системна грешка, докато стигна до изкушението да дава доверие или не на изпълнителната власт. В една Парламентарна република това доверие може да се дава от българският парламент. Той надхвърля правомощията си“.

Това изявление на Горанов прозвуча странно. Или ГЕРБ обмислят да променят Конституцията, за да отпадне възможността президентът да съставя служебен кабинет, или говорейки, че съставянето на служебен кабинет ще бъде изпитание до края на мандата на президента Радев, те предполагат, че ще има предсрочни избори.

„Борисов заложи мандата си на карта, а президентът се докосна до изпълнителната власт, въпреки че е човек, който няма твърде голям политически опит“, продължи Горанов с коментара си за държавния глава.

„Президентът има свое точно определено място. Ако уважаваме демокрацията, всеки трябва да си остане на мястото, на което е“, продължи министър Горанов, атакувайки Радев. Той добави, че ГЕРБ няма да спечели, ако президентът си тръгне, имайки предвид намеците за импийчмънт на държавния глава.

Финансовият министър припомни хронологията на събитията: „Прокуратурата свали доверието си от Радев. Радев след един ден обяви, че сваля доверието си от правителството. Правителството трябва ли да не си говори с него?“, пита Горанов.

Владислав Горанов коментира и как се стигна до промените в Закона за хазарта. „През декември получихме сигнали, които нямаше как да станат без последствия. Веднага се направи финансова инспекция. Ако през всички години имаше сигнал, че се случва нещо нередно, служителите щяха да алармират. Държавните органи се създават, за да изпълняват определени функции. Затова има разделение на властите. По тази логика министърът на транспорта трябва да отговаря за всяка катастрофа“.

Горанов посочи, че е трябвало да бъде информиран за случващото се и то от хората, отговарящи конкретно за хазарта. Комисията по хазарта включва много институции. Която и да е от тях е можела да сезира за нередност, но това не е направено“, уточни той.

„Макар и доста нескопосано, но и колегите от БСП, и ние защитихме в пленарна зала една теза за ограничаване на достъпа до хазарта. Но ако дадем само с една от игриге правото да разполага държавата, най-печеливш ще бъде спортът“, заяви финансовият министър.

По думите на Горанов от промените в Закона за хазарта, първият печеливш ще е българският народ, който няма да бъде подлаган на натиска да участва в хазартни игри. Най-големият печеливш в случая ще е българският спорт“, каза той.

По темата за въвеждането на еврото, Горанов заяви: „България е поела ангажимент за присъединяване към еврото още с присъединяването си към ЕС. Самият начин, по който се състоя дебатът, е в подкрепа на това, че подобен дебат не може да се води безкрайно. Има определена група от хора, които имат интерес да събуждат страхове у хората. У някои от тях може да се търси определена геополитика – както беше отношението към присъединяването към НАТО, към ЕС. Има хора, които със сигурност не са проевропейски настроени, колкото по-голямата част от българските партии. Смятам, че един път завинаги темата – „Колко струва българският лев съпоставен с еврото“ трябва да приключи“.

„Дайте да спазваме демокрацията. Нека всеки си изчака времето. Единственият начин да се сменя правителство е с демократични избори, призова Горанов, обръщайки се към БСП.

„Всеки от БСП се опитва да се държи все по-революционно. Имайте търпение още една година. Има много работа да се върши. Много добри проекти предстои да се реализират“, заяви министърът на финансите.

Източник: Епицентър.БГ