Цацаров, идва видов ден и за теб!

ЦАЦАРОВ, идва Видовден и за теб!

БОЕЦ срещу мафията. Днес, официално бе съобщено, че в Инспектората на ВСС е образувана проверка срещу главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на внесен в Инспектората сигнал по случая Дончев-ЦацаровГейт.

„Предвид засиления обществен интерес към станалата публично известна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) съобщава, че е образувано производство по случая. Това съобщиха от пресцентъра на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Административното производство е по реда на глава девета, раздел I „б” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) – Проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Образувано е по постъпил в Инспектората към ВСС сигнал и производството е на етап отстраняване на нередовности по сигнала“

Проверката е образувана по сигнала на ГД „БОЕЦ“ , с вх. номер 2904/24.04.2017г. на основание чл.7 т. 7 от Правилника за организация на дейността на Инспектората към ВСС, считайки че са налице основателни съмнения за извършени престъпления от главният прокурор съгласно чл.29.ал.3 т.5 от Конституцията на Република България.

Още тогава казахме , че нито една от така наречените „национални медии“ няма да отрази нашите действия. И днес се боят да изрекат името ни и да са съобщят авторите на сигнала.

Това медийно затъмнение върху дейността ни не може да ни спре, то само потвърждава, че сме на прав път. БОЕЦ изискваме отстраняване на главният прокурор от длъжност и провеждане на пълна и цялостна проверка на случaя визиран в сигнала ни.

Този сигнал на БОЕЦ е допълнение към предходен наш сигнал до ИВСС във връзка с направените Биволъ разкрития по скандала Яневагейт, разкриващ цялата мафиотска същност на управлението на страната – модела „Кой“. Началото е още от края на 2015г.

В тази битка БОЕЦ и гражданското общество трябва да обединим усилията си и да подкрепим хората като Бойко Атанасов в съдебната система, които се изправиха открито срещу мафията на Пеевски, Борисов и Цацаров. След като мнозинството във ВСС, превърнало се в защитник на статуквото и мафията отказа да образува проверка по искането на Лозан Панов и колегите му, търсещи истината и справедливост по отношение действията на Цацаров по скандала с Дончев и Гергов (както и по Яневагейт), гражданският натиск чрез действията на БОЕЦ пробива защитата на дебелите. Усилията на Панов, Калпакчиев и останалите от „шесторката“ трябва да бъдат подкрепени и натиска върху статуквото от страна на гражданското общество трябва да ескалира с всички необходими средства до постигане на първата задължителна цел – отстраняване на Цацаров, пазителя на мафията от поста му.

Това ще „отпуши“ съдебната система и ще направи възможни усилията на тези, които се стремят към реална, истинска съдебна реформа и прилагането на румънският модел за борба с корупцията в България. Пробива е налице, сега е нужен натиск и да се фокусира общественото внимание върху действията на Инспектората и ВСС. БОЕЦ сме готови за предстоящите призовки, удари и „процесуални действия“ и водим битките си до край, но само нашите усилия не са достатъчни.

Георги Борисов Георгиев, Председател на УС в ГД „БОЕЦ“, Фейсбук