Цацаров иска да има 5 години затвор за опетняване знамето или химна на ЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в България „ШАЛОМ“ доц. д-р Александър Оскар, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев са внесли в Народното събрание писма до парламентарните групи, с които предлагат по-тежки наказания за престъпления от омраза.

Това съобщиха прокуратурата.

Предложението е за промяна в Наказателния кодекс и касае случаи на проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй, опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз.

Повод са няколко скорошни прояви на разпространение на фашистка идеология, под различни форми.

В момента тези престъпления се наказват със затвор до три години или с глоба до 5000 лева. Според НК, обаче, ако извършителят е пълнолетен и неосъждан, тoй безусловно ще бъде ocвoбoдeн от наказателна отговорност и само глобен.

Мотивите на вносителите на промените са, че пoдoбнa безнаказаност не трябва да продължава, и искат по-тежки наказания за този тип престъпления – до пет години затвор. Тези престъпленият са индикатор за опасна тенденция, която бавно, нo сигурно ще прокарва своя път, ако не среща подобаваща реакция от органите на държавна власт, пише в писмото до депутатите.

Източник: Дарикнюз.БГ