Цацаров: Присъдата срещу шведа, ритнал камериерка, е несправедлива, но законът е такъв!

Присъдата срещу шведския турист Ралф Сундберг, ритнал българска камериерка в Слънчев бряг, е несправедлива.

Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров пред български журналисти в Брюксел, предаде „Труд“.

„Когато престъплението бе извършено, прокуратурата предприе най-твърдите мерки, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс. По същия начин реагирахме и когато български гражданин прояви хулиганско поведение срещу незрящи словашки туристи. От тази гледна точка прокуратурата е изпълнила своите задължения“, посочи Цацаров.

„Присъдата не е справедлива, а унижение за пострадалата и за българското правосъдие. Само че това унижение не се дължи – трябва да сме съвсем честни – на съдебния състав, който е разглеждал делото. Има немалко коментари по отношение на съда. Като бивш съдия мога да кажа направо – в тези случаи законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи глоба“, допълни главният прокурор.

„Максималната глоба е 5000 лева, съдията е наложил 4500 лева. Следователно тази присъда е безкрайно несправедлива и унижаваща за гражданите и правосъдието, но не защото прокуратурата и съдът са допуснали това. Причината е проста – такъв е законът. Повишаване на санкциите за такива престъпления ще избегне задължителното освобождаване от наказателна отговорност“, поясни Цацаров.

„Не корете съдията, той е приложил закона, свършил си е работата. Най-лесно е да се критикува съдията. Нека случаят стои като голяма въпросителна дали не се нуждае Наказателният кодекс от корекция в тази насока“, каза още главният прокурор Сотир Цацаров.

Източник: Епицентър.бг