Целта е пристанище Бургас и близкия ландшафт – златен орден на българската политическа престъпност

Когато поставяме въпроси и търсим възможните верни отговори, ние преодоляваме непознати за нас пространства и това е единственото творческо поведение на личността.

Вярно е, че не във всеки човек живее личност, но всеки човек е длъжен да има базови знания за заобикалящата го действителност. Иска или не, тя е диктатор на неговия свят!

Взимам повод от едно телевизионно предаване по националната телевизия с Валя Ахчиева, което ни разкри на живо необятната вселена на олигархичната престъпна мрежа в България. Не, това не беше „просто едно предаване“, нито епизод от сапунен сериал. Същинска атомна бомба, спусната в пазвата на безнаказаната политическа престъпност у нас. И докато повечето журналисти битуват в професията си като мекотели – клиентела, видимо има и бели лястовици между тях, които бомбардират когото трябва, както трябва, където трябва и вероятно с посвещение към определен търсен резултат.

Целта е пристанище Бургас и близкия ландшафт – златен орден на българската политическа престъпност. Еманация на мафиотското изкуство да се владее кръвоносната система на цяла държавата чрез перфектна престъпна технология за паритет върху главните икономически артерии. Прозвуча сложно, но все пак тази статия трябва да достигне и до точно определен адресат, за да не отмие реката на събитията нейното съдържание.

Впрочем, пристънище Бургас, в по-широк смисъл, е уникално място! Подценявано, надценявано, специфично, тайнствено и приказно пространство, през което преминава по един или друг начин повече от 50 процента от икономиката на цялата държава. 50% – през един вход и изход! Много кървави милиарди на година по системата „лява ръка в десен джоб“! И въпреки това, пристанището трябва да изглежда като рибарско пристанище с китни капанчета, предлагащи пържена цаца и студена бира. Това е удобната версия за случващото се там! Това е и резултатът от двойното и тройно счетоводство на тази „пристанищна дейност“.

До тук с картечницата. През оптиката на снайпера започват да се появяват имената на Владислав Горанов, Делян Пеевски, Бойко Борисов, транспортното лъвче Московски, главния прокурор Сотир Цацров, другаря Домусчиев и различни имена на техни пажове, заели публичните трибуни на пристанищните, данъчните, гранични, прокурорски и полицейски „дейности“. Специфични дейности!? Все пак въртим в задруга едни сериозни милиарди, нали?

Не е проста работа!

Как , обаче, тези имена се свързват в една верига, само на едно пристанище? Странно, невъзможно или хиперболизирано ви се вижда това? На мен ми се въжда съвсем нормално. Не забравяйте, че мафиотите са прагматични умове и не блестят с интелектуални постижения в своя тъжен и обречен на смъртта, безсмислен живот! Печални костюмирани карикатури.

И така – танкерите с горива идват и си отиват, но въпросите си остават повече от отговорите. И основният въпрос:

Има ли мафия в България?

Според мен, да! Съвсем безнаказана и гарантирана с държавните институции престъпност, която ползва държавата в своя лична полза, против повечето закони в страната! Тази мафия има силата да спре излъчването на предаванията на Валя Ахчиева, само с едно обаждане от домакина на министерство на финасите до генералния директор на БНТ. Накърняването на престъпни финансови интереси може да изкара Домусчиев от нерви и той да не си дава сметка как завършиха онези,назначените преди него. Делян Пеевски може да разкъсва на две сърцето на финасовия Горанов – между собствената си лакомия и тази на нещото Борисов. Мулти-Московски може да изглежда още по-нелепо в транспортно-технологичната сага, лишен от възможността да се види отстрани. „Бедни ми Цацров“ ще продължи да прави личен избор, дали да разследва или да делегира собствената си отговорност на самата мафия по телефона. Или просто да си тръгне сам след няколко месеца и да се пенсионира в луксозния приют на Конституционния съд – ни лук ял, ни мирисал! Прекрасен завършек на магистрат с програмирана, безметежна кариера!

А България? Най-добре тя, отвлечената и изоставена от малодушните, сама да избере – непрекъснати атомни бомбардировки от Валя Ахчиева и други подобни или хронично премиерско телефонно правораздаване с опции за забрана или принудително разрешение да се разкрива на всички цялата свещена истина. Онази истина, която трябвало да ни направи свободни! Въпреки, че и след разкриването й по нашите земи, ограбените от държавата милиарди отново поеха в единствената правилна посока…

Николай Марков, Фейсбук