Цецка Цачева: Ако на 40 години си все още социалист, значи нямаш мозък!

„Не се срамувам от членството си в БКП, но не се ѝ гордея, заяви Цецка Цачева в дебата с ген. Радев по БиТиВи,  опитвайки се да перифразира Бърнард Шоу: „ Ако си на 20 години и не членуваш в социалистическата партия, значи нямаш сърце. А ако си на 40 години и все още си член на социалистите, значи нямаш мозък„, заяви тя. (Б.Р. – истинският цитат по Шоу е: „Който на 20 години е бил социалист, няма сърце. Ако и на 40 години си социалист – нямаш мозък„).

Секунди по-рано тя обяви, че ще е обединител на нацията, ако стане президент.

Думите й предизвикаха остра реакция на Радев. Казахте, че ще обединявате нацията, а току-що изхвърлихте всички социалисти, скочи генералът.

„Пошегувах се“, опита се да се измъкне Цачева.

„Дано като президент не се шегувате така с гражданите,“ допълни левият кандидат за президент.

Със сериозен сблъсък протече телевизионният дебат между кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП Цецка Цачева и Румен Радев. В ефира на БТВ те се обединиха по някои аспекти на темите за външната политика на България и правомощията на президента. Членството на Цачева в БКП породи сериозни разногласия и двамата си размениха кратки обвинения.

Въпреки назрялото напрежение, дебатът приключи с ръкостискане и дори лека прегръдка между двамата.

Президентската институция е толкова силна, колкото силен е и характерът на президента“, обяви Цачева на въпрос за „Правомощия на парламента“. „Като юрист никога не съм подкрепяла промени в последния момент, но в този случай ги подкрепям, защото те бяха свързани със възможността всички граждани на гласуват“, обяви тя на въпрос за промените в Изборния глас.

Аз съм против промяната на България в президентска държава. Нямам против квадратчето „Не подкрепям никого“. Проблемът е в начина, по който се брои този глас. Не подкрепям методиката, по която се смята този резултат“, обяви Румен Радев на въпрос трябва ли България да бъде президентска република.

„Според мен българите трябва да имат правото да избират дали да гласуват, или не“, обяви той на въпрос за задължителното гласуване, а Цачева опонира: „Аз подкрепям задължителното гласуване.“

Аз не водя преговори в партийни централи. За мен са важни всички граждани, а не партиите“, заяви кандидатът на БСП на въпрос за обединение в лявото. „Аз пък ще работя и с париите, освен с всички граждани“, контрира кандидатът на ГЕРБ. „Позволете ми да внеса една корекция, аз също ще работя с партиите. Казах, че не водя преговори в партийни централи в предизборната кампания“, допълни ген. Радев.

Той коментира и настоящия държавен глава. „Г-н Плевнелиев взе правилното решение и ще напусне с облекчение поста си“, обяви кандидатът на Инициативния комитет.

„Не се срамувам от членството си в БКП, но не се ѝ гордея, заяви Цецка Цачева и се опита да перифразира Бърнард Шоу: “ Ако си на 20 години и не членуваш в социалистическата партия, значи нямаш сърце. А ако си на 40 години и все още си член на социалистите, значи нямаш мозък“ (Б.Р. – истинският цитат по Шоу е: „Който на 20 години е бил социалист, няма сърце. Ако и на 40 години си социалист – нямаш мозък“).

Секунди по-рано тя обяви, че ще е обединител на нацията, ако стане президент.

Думите й предизвикаха остра реакция на Радев. Казахте, че ще обединявате нацията, а току-що изхвърлихте всички социалисти, скочи той.

„Пошегувах се“, опита се да се измъкне Цачева.

Дано като президент не се шегувате така с гражданите, допълни левият кандидат за президент.

Това беше просто една шега, която споделих. Аз винаги съм отстоявала евроатлантическите ценности на България“, поясни Цачева./Епицентър.бг