Цецка Цачева: Аз не съм манекенка, не съм тръгнала за мис България

Никога не бих флиртувала със сетивата на хората, каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева. „Това съм аз и не всеки може да стигне до мен“, заяви Цачева по повод проведения снощи дебат между нея и опонента й за президентския пост Румен Радев. „Аз съм такава и не мога да бъда променена за малкото часове, които остават от тази кампания. Хората, които ме познават знаят каква съм, аз съм една обикновена българска майка. Вчерашният ден за мен беше много силен. Имам драматизъм в семейството ми“, коментира тя.

„Естествено, че съм втора на балотажа, така ни подредиха избирателите на първи тур. Разликата между мен и Радев е прилична, но това не означава, че не може да бъде обърната“, смята Цецка Цачева.

На въпрос дали Бойко Борисов ще поеме отговорност за думите си, че ще подаде оставка, ако ГЕРБ не е първа политическа сила при първия тур, Цачева обясни, че тя е била първа на първи тур откъм партийните кандидати. „Радев е издигнат от инициативен комитет, което ме прави първа. Това имаше предвид премиерът“, добави още тя.

„На първи тур се подкрепят партиите. Резултатът е ясен, като партийна подкрепа съм с най-висок резултат. На втори тур се търси подкрепа на партньорите ни в парламента. За нас управлението не е самоцел“, добави още  кандидатката на ГЕРБ.

„На първи тур постигнах този резултат, защото бях себе си и говорих истини. Аз не съм манекенка, не съм тръгнала на състезание за мис България. Аз притежавам всички качества в пъти повече. В тази кампания съм била докрай толерантна. Бях критикувана от моя щаб, че не отвръщам на нападките. Как да отвръщам само на лични нападки? Не чух за шест години да се е провело разследване за участието ми в някакви кръгове. Няма какво да се каже. Разбирам безсилието им. Освен да се хванеш за външността ми, да, аз съм една майка“, заяви Цачева.

Тя добави, че историческият компромис не е нейна дума, а на други, които избягаха и се скриха. „Искам с диалог постепенно да работя по тези теми. Във всеки момент, когато видя, че довършването на реформата не върви, ще инициирам конституционна промяна. Нека видим какво ще свърши парламента в законите. Главният прокурор не е недосегаем и трябва да дава отчет на парламента“, посочи Цачева.

За скандала „Яневагейт“ и АЕЦ „Белене“ Цецка Цачева коментира, че трябва да има разследване и произнасяне на прокуратурата.

„Не е моя работа кой какви партийни проекти ще прави за напред. В цялата кампания съм търсила подкрепата на всички български граждани, без значение къде живеят. Отстоявам мястото на България в Европа. Мислите ли, че един лидер е в състояние да контролира гласовете на гражданите по начина, по който да гласуват? Мисля, че е по-важно да се обърна към нашите сънародници да гласуват активно за ценностен избор и към младите хора – нека да станем по-рано в тази неделя и да отидем да гласуваме по-рано, защото не успяхте. Вие младите трябва да решите съдбата си в каква България искате да живеете. Винаги съм била привърженик на дистанционното електронно гласуване. Убедена съм, че много скоро ще бъде факт в България“, каза още Цецка Цачева./Гласове