Цецка Цачева: Има разлика между корупция и корупционни престъпления

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обясни пред Нова тв защо смята, че има корупция, която не е престъпление.

Според нея, има разлика между корупция и корупционни престъпления.

Цачева обясни, че корупцията била общото понятие, в което се включват корупционните престъпления.

„Юристите и хората, които се занимаваме с точните съдържания на определени понятия знаем какво е корупция и какво е корупционно престъпление, има разлика. Корупцията има различни форми на проява, някои от тях излизат извън рамките на престъпното действие. Не всяко нарушение е престъпление“, каза правосъдната министърка, давайки уроци на водещия Виктор Николаев, който продължи да не разбира изцяло това каква е разликата между двете. „Добре, стига теория, хората се отегчават от това. Нека говорим в конкретика“, каза водещият.

„Нека не смесваме функциите. Корнелия Нинова е писала писмо до съда със запитване. Прокуратурата има функции да повдига обвинения и да участва в разследване. Искам да знам има ли корумпирани политици, но не става с писмо, а чрез изслушване на главния прокурор“, каза правосъдната министърка.

Тя коментира и заседанието на КСНС при президента във вторник, което отхвърли предложението ръководството на бъдещия антикорупционен орган да се назначава от държавния глава. Вчера отново не бе постигнато съгласие за това какъв точно да е бъдещият орган за борба с корупцията и кой да избира неговия ръководител. От ГЕРБ настояват шефът да се определя от Народното събрание, а БСП смята, че това трябва да прави президентът. Социалистите и държавният глава държат това звено да има разследващи функции, а ГЕРБ са против.

„Този орган трябва да събира разпиляната в различни служби и звена информация и да я анализира. Необходима е единна информационна система, защото чрез нея по-лесно ще се разкриват престъпления”, категорично заяви Цачева. Според нея друга нужна реформа в правосъдието е „разследването да отиде в Следствието”. Именно такава е една от готвените промени в Наказателно-процесуалния кодекс. „Така обвиненията на прокуратурата ще могат да издържат в съда”, смята още Цачева.

„Противодействието с корупцията не дава достатъчно ефективни резултати. В това се обединихме всички участници. Имаше подобни изводи в почти всички доклади. Затова доказахме необходимостта от създаването на нов закон“, каза тя.

„Постигнахме максимален консенсус по всички тези, които бяха изложени. В този момент в Народното събрание има внесени два отделни законопроекта. Консултативният съвет със сегашното становище е закъснял във времето. Господин Радев държа да кажа, че подчерта, че не иска да взима страна“, каза тя. „Обединихме се по необходимостта за комплексен подход и мерки – разкриване, разследване, противодействие. Тези фази няма как да бъдат в един закон. Те трябва да са в различни закони“, добави Цецка Цачева.

Източник: Епицентър.бг