Цецка Цачева: Не всяка корупция е престъпление, има и корупция дето не е престъпна

Бившият председател на парламента и настоящ правосъден министър Цецка Цачева написа нова страница в наказателно-правната теория.

Тя обяви, че корупция и корупционно престъпление са две различни неща.

Ето точните и думи, изпратени ни от наш читател по пощата:

„Между корупция и корупционни престъпления има съществена разлика. И аз,като юрист, искам да ви уверя,че много често в нашата практика /в България-б.м./,имаме очевидна корупция,но няма престъпление“

Обстоятелството, че го казва „като юрист“ поставя въпроса за корупцията при издаването на университетските дипломи. Но ако все пак дипломата и е редовна, то имаме нова ера в правото.

Всъщност въпросната хипотеза не е нова. В един хумористичен разказ, авторът развива идеята, че корупцията не трябва да се бори, а да се обложи с данък. Така и чиновниците ще са доволни, и държавната хазна ще се напълни.

Разбира се, в подобна правна фантазия се пропуска най-важното – кому вреди корупцията и кой трябва да е доволен или недоволен. Корупцията вреди на народа и на обществото като цяло, съответно мнението на премиера или на чиновниците като доволни от данъка върху подкупите, не е меродавно. С или без данък, чиновникът не си върши работата и обикновеният човек страда.

До момента съществуваше едно единствено изключение за това какво е корупция. То не беше конкретно за нея, а за правната практика по принцип. Състоеше се в това, че престъпления с материален интерес под 50 лв. не се разследват. Така катаджиите можеха да взимат по 40 лв. рушвет, без риск да идат в затвора. Разбира се, имаше риск да ги уволнят. Избягваха наказание обаче и други престъпления – например кражба на нещо дребно или безстопанственост. За всички тях се налагаха само глоби.
Сега ако разграничим „корупция“ от „престъпление“, то вече субекти като Делян Добрев и Томислав Дончев, ще се окаже че вярно са създали „дрийм тиймове“. А не шуро-баджанашки сборища с цел доене на общините им.

Очакваме проф.Цачева да доразвие новата си правна теория…

Източник: Г.Н.