Ципрас към Борисов: Браво за председателството, следващия път да направиш сесия на ООН

Поздравления за българското председателство на Съвета на ЕС от всички участници получи премиерът Бойко Борисов на Четвъртата

четиристранна среща на правителствените ръководители от България, Гърция, Румъния и Сърбия в Солун.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас го поздрави специално за това, че българското председателство всъщност се е превърнало в балканско и му пожела: „Следващия път да направиш сесия на ООН!“

„Първо да поздравим Солун, защото тук преди 15 години България и Румъния получиха покани за членство в ЕС. Много е важно да имаме памет, когато нещо добро се направи на Балканите, защото обикновено се мразим. Радвам се, че колегите казаха, че сме направили балканско председателство. Не проявихме егоизъм!“ Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата.

Дадохме възможност всяка една от балканските държави да се представи пред 28-те от ЕС достойно, със своите постижения. Освен това не разделихме Западни с Балкани.Направихме едно наистина балканско председателство, без никакъв егоизъм. Вярно, това в България някои не го разбират, но ние дадохме шанс на всяка една балканска държава да се представи достойно пред ЕС. Има нещо много важно. Ние с Гърция и Сърбия може много да настояваме Сърбия да бъде приета в ЕС, но има няколко неща, които трябва да изпълняваме заедно. Да вдигаме брутните вътрешни продукти, да увеличаваме доходите. Как може да стане това? Чухме президента Вучич, който каза, че няма път между Сърбия и Румъния. Между България и Румъния има един мост на 600 км. В Будапеща има седем моста. Това трябва да бъдат общите ни цели. Да развиваме транспортните коридори и инфраструктурите. За това днес тук бяха и транспортните министри“, разкри той.

„Обсъждахме и идеята да се създаде единна структура – „едно гише“ на Балканите, където да бъдат обработвани документите на камионите. Ако това не стане, ще задръстим Балканите с тирове и стока. Важното е да прекарваме стоки, а не мигранти през нашите граници. За това максимално бързо трябва да започне изграждането на мултимодалния коридор Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе, като задължително включим и Румъния“, категоричен беше Борисов и добави, че септември в България ще се проведе нова среща на високо равнище в същия формат.

Борисов изтъкна важността на регионалните инфраструктурни проекти за европейското бъдеще на региона, като даде пример с мостовете на Дунав. Борисов изтъкна, че балканските страни ще бъдат свързани със стабилна транспортна система.

„До септември трябва нашите министри да ни представят проекти, да имаме предписано финансирането – Бургас – Александруполис и другите лотове… С Румъния говорим за втори мост на Русе. Но този трафик – на Видин – той е четири пъти по.голям, отколкото сме го планирали,“ подчерта премиерът.

„Истинското балканско съревнование е да покажем кой повече е вдигнал заплатите, брутния вътрешен продукт, а не кой колко танкове или изтребители има“, отбеляза Борисов.

Премиерът подчерта, че България винаги е толерирала приемането на Сърбия в ЕС.

„Постигнахме съвместно да се даде път и на Албания и Македония. Сърбия затваря все повече глави. Скопие и Атина се разбраха, София и Скопие се разбраха. През септември ще имаме пак работна среща и тогава министрите ще се подготвят с конкретика. А на срещата в Белград ще включим и енергийните министри. Благодаря ти, Алексис! Караме напред с румънското председателство. Ще подкрепяме и Себастиан Курц, за да вървим заедно всичките“, завърши Бойко Борисов.

Съветът за сътрудничество на високо равнище с участието на Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и Александър Вучич обсъди ускоряването на съвместните инфраструктурни проекти и задълбочаването на регионалната стабилност.

Това е четвъртата среща в този формат. Началото бе поставено миналото лято в резиденция Евксиноград.

Следващата среща ще е през септември във Варна, обяви Ципрас.

Източник: Епицентър.бг