Циреят се пукна! Тепърва лавината ще се стовари върху управляващите

Според политолога и член на Съвета за стратегическо развитие при президента проф. Александър Маринов оставката на Делян Добрев като депутат от ГЕРБ е резултат на задълбочаваща се криза.

В предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ на БНР той поясни, кризата е зреела дълго време.

„Заключителна фаза на криза, която дълго време е зреела. Симптомите са били игнорирани, потискани. Има криза в доверието на всички институции, в целия политически елит. Тази криза не може да бъде сведена до конюнктурна ситуация. Циреят се пукна и този болестен процес трябва да бъде излекуван до основа, до източника на заразата. Обществото това очаква,“ коментира политологът.

Според проф. Маринов тези избори не са европейски, а вот по вътрешните проблеми. Дискусия за ЕС няма. Вотът ще се превърне в „за“ или „против“ системата.

„Няма антисистемен играч в българската политика – само догадки,“ подчерта той.

Проф. Маринов очаква няколко вълни наказателен вот.

„Първата ще се стовари върху управляващите. Те ще са първите наказани,“ коментира проф. Маринов.

Самостоятелната регистрация на ВМРО за евровота политологът определи като „документиране“ на края на „Обединените патриоти“.

„Не само всеки си тръгва сам. А с обвинения и нескрита ярост към бившите съюзници. Сега сме свидетели и на самия край,“ обяви той.

Предсрочните избори са неизбежни скоро след европейските, смята Александър Маринов.

„Ако бяха прозорливи, ГЕРБ щяха да провокират избори „2 в 1“. Всеки момент води до натрупване на много нови, тежки негативи. Тепърва лавината ще се стовари върху управляващите. За съжаление у нас, за да се оправят нещата, трябва да се объркат докрай,“ обобщи политологът.

Източник: Епицентър.бг