ЦРУ: България е на 3-то място по смъртност – като след война

ЦРУ прави годишно изследване на смъртността по държави и в това изследване България е на трето място, като страни, в които е имало или има военни действия, се намират след нас в тази класация.

Афганистан е на десето място, а Украйна на пето място.

През последния четвърт век се промениха всички условия, от които зависи здравето и възпроизводството на населението в България.

Това подчерта пред БНР проф. Трендафил Митев, преподавател по политология в УНСС.

„С какво се храни българският народ? Катастрофата на българското земеделие доведе до това, че изчезна онзи хубав розов домат, изчезнаха хубавите краставици, изчезнаха хубавите плодове, изчезна всичко онова, което беше здрава българска народна храна. През последния четвърт век ние консумираме преди всичко зеленчуци и плодове от Турция, от Гърция, а само преди три дена гръцкото правителство забрани тотално вноса от Турция на каквито и да е било плодове, зеленчуци и ядки, тъй като там се използват пестициди, които са отровни“, посочи той.

„Нашето население се храни с плодове и зеленчуци, без да познаваме с каква химия се обработват те. Освен това България се превърна в гробницата на старите автомобили в Европа. Въздухът се отрови. Вече втора година се правят някакви усилия, за да се промени и контролира този процес, но очевидно и това трудно се отдава“, посочи той.

Очевидно демографската политика на България не е това, което трябва да бъде, добави още проф. Трендафил Митев. „Не се стимулира раждаемостта достатъчно. Не се осигуряват онези финансови разходи, които са необходими на едно младо семейство, за да отглежда деца, за да може съотношението да бъде в полза на живите, на активните, на младите, които дават прираст във всяко едно отношение“.

Източник: Епицентър.бг