Цв. Цв. учи на еnglish Бен Крос как се иска откуп и се целува ръка на кръстника

Холивудският актьор Бен Крос получи задълбочени уроци как се иска откуп, как се целува ръка на кръстника и др. подобни полезни съвети.

Това стана по време на фестивала на носиите в Жеравна, наричан от някои „пещимал фест“ или „потури фест“.

До него с важни съвети за българските традиции бе не кой да е, а интелектуалният Олимп (защо не Еверест) на ГЕРБ Цветан Цветанов, за по-кратко Цв. Цв. Развълнувани очевидци разказват, че видният политик обяснявал на госта на чист английски, че ще запомни завинаги този ден. И наистина е така, защото Крос взе, че се ожени именно сред пушека от кебапчета и свирните на гайди и тамбури в китния планински градец.

На празника пяха и танцуваха ансамбъл „Българе“, както и други звезди и подзвезди на фолклора, свикани под знамената от шефа на „Българе“ Христо Димитров. Той е организаторът, а зли езици говорят, че е биз-бизе с Цв. Цв., откъдето идвали и щедрите хонорари за свършената работа.

Преди ден във Фогнюз написахме, че целокупният български народ ще бъде приканен да гледа цяла събота репортажи от Жеравна с главен герой Цв. Цв. Всяка година челникът на ГЕРБ е там, показва носии със затъкнати пищови и ками, прави се на войвода и омайва сбралия се народ с мъдри напътствия и статистики за благоденствието на страната. Кръшни репортерки с кенарени блузки в шевици пърхаха край „войводата“ и му подаваха микрофона час по час.

А това, че Бен Крос е получил съвети как да иска откуп не е фалшива новина. Казва го самият баш организатор Христо Димитров пред микрофона на БНР: „Това, което е нещо, което няма как да се повтори на някой друг фестивал, ще бъде сватбата на холивудския актьор Бен Крос, който взе решение да се ожени по традиционен български начин, облечен с българска национална носия пред толкова много хора. Самият факт, че Бен Крос решава да направи това нещо е един голям преклон пред българската традиция и пред българския фолклор и пред България въобще. Мисля, че всеки, който присъства на фестивала, никога няма да забрави тази сватба – как ще го бръснем с бръснача, как ще се бори за тази булка, как ще му искаме откупи, как ще целува ръка на кръстника и ще му иска прошка, как ще ѝ търси обувката, която ще е скрита, как ще го захранват с погача с мед и ще го лъжат, че животът е сладък. Това никога не са го виждали в Холивуд“.

Е, виждали са го и в Холивуд, но повече на кино и по-малко в живота, Ицо. Но да се иска откуп, да го лъжат, че живота ще е сладък, да целува ръка на кръстника – това са наши традиции. Току виж утре политиците обвързали корупцията и мафията с българските традиции и край на борбата с лошите явления. Как пък Цацаров не се сети досега? Добре, че е Цецо…

В дописката все пак има една фалшива новина и тя е, че Цв. Цв. е разговарял на английски. Няма как да стане, сами разбирате.

Между другото, да се празнуват сватби и да се правят купони сред туземци не е новост. Има много примери.

Източник: Фрог нюз