Цвета Караянчева: България е центърът на Европа! С България се съобразяват всички!

Срещата между лидерите на Европейския съюз и турския президент Ердоган, планирана за 26 март във Варна, трябва да се състои.

Това заяви при визитата си в морската столица председателят на парламента Цвета Караянчева, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ, цитирани от Епицентър.бг

Според нея не е удачно по време на високопоставената среща да се повдига въпросът за обезщетението на тракийските бежанци, тъй като това е тема на двустранни преговори с Турция. Караянчева увери, че управляващата коалиция у нас е стабилна и коалиционното споразумение ще се изпълнява до края на мандата.

Като председател на Съвета на ЕС България е центърът на Европа. С България се съобразяват всички. Това заяви Караянчева по време на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ в морската столица. Сред присъстващите бяха областният управител Стоян Пасев, варненските народни представители от ГЕРБ Павел Христов, Нели Петрова, Емилия Милкова и Владимир Вълев, кметове на общини и райони, общински съветници, ръководители на партийните структури в областта.

„Преди месец бях в Брюксел, ръководих форум заедно с председателя на Европарламента Антонио Таяни и се уверих, че в Европа за България се говори така, както се говори за Франция и Германия. Ние седим на една и съща позиция с всички европейски държави. И това е благодарение на успешната външна политика на правителството на премиера Бойко Борисов“, добави Караянчева.

Тя огласи ключови акценти, касаещи европредседателството, говори за постиженията на страната във вътрешно и външнополитически план. И акцентира, че преди броени дни заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Цветан Цветанов председателства Срещата на съвместната група за парламентарен контрол на Европол. „Приеха се правила за парламентарен контрол на Европол, които са плод на политическия консенсус, който беше постигнат в България след месеци преговори“, коментира Караянчева. Тя подчерта също, че за различни събития, част от европредседателството, много хора идват у нас, опознават България и връщайки се в родината си, разказват за нея, което влияе положително върху ръста на туризма ни.

По повод поведението на опозицията председателят на парламента изтъкна, че липсва конструктивна критика. „Корнелия Нинова иска максимално да омаловажи труда на правителството. Хубаво е да критикуваш, но трябва да забелязваш и стойностните неща и да предлагаш алтернатива“, коментира Караянчева и посочи за пример премиера Борисов, който след подписването на договора за Македония, благодари на всички парламентарни групи.

Цвета Караянчева отчете и успехите в сферата на вътрешната политика на правителството, като подчерта, че за да има напредък, е необходимо то да работи в спокойна атмосфера. „Конфронтацията не е полезна, добрият диалог между държавните институции също е важен. Той излъчва сигнали за стабилност. Чуваме какво говорят хората, какво искат. Понякога това е повод за стъпка назад, но това не е отстъпление, не е слабост”, посочи Караянчева.

Тя изрази задоволството си от това, което е видяла по време на посещението си във Варна. „Градът има добър стопанин в лицето на кмета Иван Портних и това е много важно. Виждам, че Варна се развива“, сподели тя и изрази позитивни впечатления от срещите си с представители на дамските организации в морската столица, които работят единно, защитавайки значими каузи.

Председателят на парламента заяви, че догодина предстоят евро и местни избори. „Това е голямо изпитание, но в национален мащаб ГЕРБ няма алтернатива и съм сигурна, че ще се поздравим с убедителна изборна победа”, заяви Караянчева.

На поставените въпроси за предстоящата на 26 март среща с турския президент Реджеп Ердоган тя отговори, че събитието не трябва да се използва като повод за популизъм. „Това е историческа среща между ЕС и Турция, на която България е домакин. Балканите бяха буре с барут допреди няколко години. Нещата трябва да се успокоят, затова е важно, че Европа ни подкрепя, а България има силни външнополитически позиции. Диалогът не означава, че не отстояваме националните си интереси. Той е ключът към решаването на проблемите”, категорична бе Караянчева.