Цвета Караянчева: Преди две години всички се уплашихме от Слави Трифонов

Преди две години всички се уплашихме от Слави Трифонов.

Това изненадващо признание направи председателят на парламента Цвета Караянчева.

Крайно време е да се работи отговорно с институцията вето. Това каза председателят Караянчева в „Панорама“ по БНТ във връзка с ветото на президента за F-16.

Попитана дали чака ново вето, Караянчева отговори, че вето винаги може да се чака, защото това е инструмент, който президентът може да използва. Според нея е крайно време да се работи по-отговорно с институцията вето.

„Днес преодоляхме едно вето, чиито мотиви не отговаряха на чл. 101 от Конституцията. Те бяха изключително общи. В тях се говореше общо, за постигане на обществено съгласие и се цитира, че парламентът е взел решения на две четения в един и същи ден по бързата писта. Абсолютно несериозни мотиви“, коментира Караянчева, цитирана от „Фокус“.

„Цитирайки решение на номер 9 на КС от 1999 г., администрацията на президента избягва умело да каже, че приемането на две четения на една ратификация се прави по усмотрение на Народното събрание. Това е написано в това конституционно решение. Ратификациите на договорите за приемане в ЕС и в НАТО са приети по същия начин, на две четения, в един и същи ден. Това е чисто политическо вето, да се тупа топката, за да може да се провали може би сделката за самолетите. Нещо толкова важно за нашата армия. Като страна-членка на ЕС за нас е важно да имаме оперативна съвместимост с НАТО“, посочи още Караянчева.

„Мен лично ме обиди, аз мисля, че преговорният екип, които са колеги на президента, също трябва да бъдат обидени. Нима те са национални предатели, които искат да дадат 2 млрд. лв. ей така“, каза още Цвета Караянчева.

Според нея остава впечатление в хората, че на всеки закон, който парламентът приеме, той има ответна реакция.

ГЕРБ няма да се намеси в отношенията на Патриотите, защото ние нямаме такава практика – да се месим в работата на другите политически партии, заяви още Караянчева.

„Колегите от „Обединени патриоти“ и „Атака“ заявиха, че продължават да подкрепят правителството и това е достатъчно. Те винаги са го заявявали. Това, че имат вътрешни противоречия, че имат проблеми помежду си, това е тяхна работа, която трябва да решат“, допълни тя.

Тя коментира и законовите промени, свързани с партийните субсидии. 1 лев субсидия не е достатъчна на една партия да води активен живот, но това е желанието на българските граждани, посочи Караянчева, като призна, че преди две години всички партии са се уплашили от Слави Трифонов и от това да не бъдат осмивани в неговото шоу.

„През 2017 година неглижирахме референдума, но щом има такива резултати, ние сме длъжни да направим такава стъпка“, каза Цвета Караянчева.

Тя посочи, че дебатът за машинното гласуване ще продължи. По думите ѝ обаче сега трябва управляващите да са отговорни и да осигурят спокойствие за предстоящите местни избори.

Кризите стресират обществото. Трябва да има център, който да следи тези неща? Важно е когато има кризи да се учим. Никой не може да ни опази от това, което ни предстои. Кризите са изобретателни. Властта уморява. Когато си непрекъснато под прожекторите допускаш грешки, не можеш да бъдеш адекватен. Трябва да видим как са се справили другите държави с проблемите, които имат, добави Караянчева.

Убедени сме, че можем да управляваме добре, да сме полезни на българските граждани и България да се развива, каза още Цвета Караянчева.

Източник: Епицентър.БГ