Цветан Цветанов: Най-ниските нива на корупция са при управлението на ГЕРБ

Вотът на недоверие за корупцията е доста несъстоятелен, няма никаква конкретика.

Това заяви председателя на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Относно електронното управление, Цветанов заяви, че това е един от акцентите в сегашния управленски четиригодишен мандат на кабинета „Борисов“ 3.

„За първи път се говори за реална административна реформа – да спестим време, да ограничим корупцията, да можем да направим по-прозрачни институциите – коментира Цветанов. – Това ще стане факт. Направени са и първите стъпки. Дори в сферата на законодателството направихме първите изменения. В няколко закона вече записахме отпадането на свидетелството на съдимост, което трябва да стане функция и ангажимент на администрацията, а не на гражданите. Искам да бъдем малко по-градивни във всичко, което правим през последните седмици и месеци. Надявам се, че при вота на недоверие ще успеем да изчистим всички спекулации, които се нанасят като лош имидж върху държавата. Удовлетворени сме, че председателството ще ни даде една друга възможност, ще открои европейските стандарти на оценка за българската политика“.

Цветанов допълни, че вчерашното посещение на германския канцлер Ангела Меркел е дало ясен сигнал, знак и подкрепа за приоритетите на Българското председателство.

„България се очертава като една допълнителна възможност, на база ключовото си географско положение и всичко, което сме натрупали през десетилетията в нашия регион да можем да бъдем много по-активни и с европейската перспектива за Западните Балкани. Да можем дадем това, което ще доведе до допълнителен импулс на Берлинския конгрес. Знаете, че Германия има сериозен акцент върху перспективата за Западните Балкани“, заяви той.

„Винаги, когато сме имали възможност за управленски мандат, сме били с много ясна визия и ангажимент – както борбата срещу организираната престъпност, така и борбата срещу корупцията. Искам да си припомним много ясно, че при началото на всяко едно управление на Борисов, когато е поемано управлението на държавата – в какво състояние ни е оставяна тя от точно тези, които днес е явяват морален стожер и съдник на управлението на ГЕРБ. 2009 г., когато поехме управлението имахме спрени фондове, негативни оценки от европейските институции. А 2007 г., когато влязохме в ЕС тогава управлението беше на Тройната коалиция, което ни вкара с един дефицит и този Механизъм за сътрудничество и проверка ни съпътства през всички тези 11 години. Ако погледнем внимателно докладите на ЕК за периодите на различните управления ще видим какъв беше напредъка след първия мандат на ГЕРБ и къде беше Румъния, която тогава беше в една много неблагоприятна ситуация“.

Две години управление на БСП с премиер Орешарски ни доведоха до там, че 2014 г., когато поехме страната бяхме най-корумпираната държава с 39% корупционен натиск и 29% корупционно действие. Само да припомня, че най-ниските нива на корупционен натиск и на корупция са в периода 2010-2011, когато имахме ясната основа, цел и стъпки, с които трябва да се движим“, каза още Цветанов.

„Вотът на недоверие за корупцията е доста несъстоятелен. Мотивите са много абстрактни, няма никаква конкретика. А когато има някакви конкретни числа се предлагат на обществото в съвсем друга светлина. ГЕРБ търси решение за борбата с корупцията чрез законодателството. Ние сме убедени, че това е верният път към ограничаване на корупционните практики, още повече, че партията ни е пример за това как се реагира бързо и безкомпромисно при доказани случаи на корупция“, подчерта Цветанов.

Той заяви, че в дебата по вота ГЕРБ ще се постараят да докажат генезисът на корупцията и връзките й с миналото: „Нека все пак да отчитаме и това, което прави правителството и ясната ни политическа воля с приемането на антикорупционното законодателство, защото антикорупционното законодателство беше саботирано точно от опозицията за по-бързото приемане“.

По отношение на Истанбулската конвенция, Цветанов коментира: „Във вторник в 11 часа в аулата на СУ ще се направи обществена дискусия, на която ще присъстват колкото е възможно повече неправителствени организации, българските институции, народните представители, за да може действително да дискутираме и да дебатираме и да отхвърлим абсолютно всички тези, отново безпочвени твърдения и то на Българската социалистическа партия, която в България отстоява една принципна теза, в Брюксел представителите на БСП, които са в Европейския парламент и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, изцяло подкрепят, и това е нещо, което е подкрепено и подписано от всички държави членки“.

Източник: Епицентър.бг