Цветан Цветанов: Освиркаха Караянчева заради Радев!

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше освиркана на Шипка заради президента Румен Радев.

С тази теза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призна публично нещо, което възпламенява социалните мрежи от вчера. И, както и в други критични за ГЕРБ събития, хвърли вината на държавния глава.

Цветан Цветанов бе гост на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. А въпросът „обяснете защо Цвета Караянчева беше освирката на Шипка“ бе зададен от зрител чрез фейсбук страницата на предаването.

Цветанов отговори на въпроса, като разказа и предисторията на честванията на Шипка и това как от администрацията на президента в последните две седмици агресивно се опитали да променят утвърдения и съгласуван преди месеци сценарии за тържествата.

Той заяви:

„Ще споделя нещо, което не беше удачно на празника, когато трябва всички ние да се гордеем с това, което се е случило преди 140 години да организира сценарий с подобен ход. Първо да кажа нещо, което може би не е ясно за зрителите. Само преди три месеца, когато протоколите и на президенството, и на Народното събрание договаряха честванията на 3 март – по принцип президентът сутринта участва тук, в София, при вдигането на българското знаме на Незнайния войн. И тогава беше договорено и уточнено, че председателката на парламента ще бъде на Шипка. Последните две седмици от президентството направиха масирана атака, за да може президентът да участва на честванията на 3 март на Шипка и същевременно, даже условието първоначално е било само президентът да говори – никой друг да не говори. Това, разбира се, не е било съобразено от символичния домакин – община Казанлък. И мога да ви кажа, че това, което вчера се е случило – десетина – петнадесет – двайсет човека – това е начин, по който действително някой разделя обществото. Ние трябва да се учим на толерантност, на уважение, да уважаваш и различното мнение. Това, че някой си е позволил да освирква председателя на българския парламент на такъв празник, го отнесете към тези, които са участвали в този процес, а не към тези, които сме отишли!“

Цветанов използва гостуването си и за остра атака към БСП.

„Корнелия Нинова казва, че би могла да бъде алтернатива и че имало само 2% разлика с нас. Уважаеми представители на БСП, само преди седмица приключиха частичните избори в осем населени места – БСП имаше издигнати само двама кандидати, ГЕРБ спечели, защото предлагаме реалните решения. Не говорим лошо“, каза той.

Трябва да има политически консенсус по националните приоритети, изтъкна Цветанов. И посочи, че затова ГЕРБ „използват“ някои народни представители, които имали национално виждане, в гласуванията.

Запитан кои са „гадовете“, за които говори премиерът Борисов, Цветанов припомни как е било свалено първото правителство на ГЕРБ през 2013 г. „След това точно БСП бяха тези, които реализираха костинбродския скандал. Защото точно те бяха тези, които дадоха скандала. Това беше Мая Манолова, която беше част от цялостната стратегия на БСП в онзи период. Всичко, което се случваше в предизборната кампания 2013 г., беше партия ГЕРБ да бъде дискредитирана, партия ГЕРБ да бъде унищожена и едва ли не всички тези, които са управлявали досега, са довели държавата до някакъв срив. А точно тогава държавата беше оставена с 0,41% като бюдежетен дефицит. А когато те свършиха управлението си през 2014 г. дефицитът беше над 5%, а КТБ бе фалирала“, продължи Цветан Цветанов.

„В момента имаме европредседателство и трябва да се гордеем с това. Ние знаем защо БСП са против нашите приоритети за Западните Балкани – те не искат евроинтеграцията на този регион да се случи. В момента има внушение от Корнелия Нинова, че ГЕРБ казва, че през 2025 г. те със сигурност ще влязат в ЕС. Но трябва да подчертаем, че това е само ако покрият критериите – те трябва да извървят целия път, който ние извървяхме. БСП се дразни защото нашите приоритети съвпаднаха с тези на САЩ, а те говорят за Русия“, каза още Цветанов и посочи, че от опозицията са магьосници на тема манипулиране на обществото.

„Трябва да седнем и да загърбим личната омраза към политическия опонент и да говорим какво е най-добро за държавата, а не да защитаваме политическите си пристрастия“, коментира Цветанов.

„БСП са магьосници на тема манипулиране на обществото – признавам ги! Но там ще останат, но не и в политически план да бъдат алтернатива на днешното управление, което получава признание и в международен, и в национален план“ – с това извод завърши разговора в студиото на БНТ Цветан Цветанов.

Източник: Епицентър.бг