Цветан Цветанов: За пореден път Румен Радев доказа, че е президентът на БСП

Управляващата коалиция свика извънредна пресконфернеция в парламента по повод трагичния инцидент, при който загинаха двама военни пилоти в авиобаза „Крумово“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на президента Румен Радев, който днес заяви, че управляващите са дали парите за ремонт на военната техника и за подготовката на пилотите за саниране.

„Мислех, че всички ще замълчим и ще отдадем почит на загиналите в трагичния инцидент в Крумово, но за голямо съжаление той предизвика политическо противопоставяне. С всичко това, което днес се изговори се цели нажежаване на политическото напрежение и остро противопоставяне на секторните политики“, посочи Цветанов.

Той допълни, че си е помислил, че всички ще замълчат и всички отговорни институции ще отдадат почит на загиналите във вчерашния трагичен инцидент. „За голямо съжаление един такъв трагичен инцидент може да предизвика политическо противопоставяне. В тази посока преди да дадем отговор на всичко това, което беше зададено като дневен ред от опозицията и президента Радев, изказваме съболезнования на близките на загиналите пилоти“, каза Цветанов.

„Президентът Радев използва всяка една възможност, за да се позиционира чисто политически“, заяви Цветанов.

„За пореден път той доказа, че е президентът на БСП. Това, което се случва като позиция на БСП и позиция на президента Радев го отдалечава от конституционните му правомощия да бъде обединител на нацията. Ние не знаем какво ще прави президентът Радев след четири години, когато му изтече мандата, но ние знаем, че ние отново ще носим отговорност за решенията, които трябва да се взимат. „Обединени патриоти“ и ГЕРБ са отговорни партии, които имат своята история. Те са се явявали на всички национални избори досега и са имали възможността да получат обществената подкрепа от българските избиратели“, каза Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че от БСП нямат морално право да говорят за сектор „Сигурност“ и че президентът и опозицията не могат да са алтернатива на управлението.

„Когато говорим за тема сигурност, нека знаят, че те нямат никакво морално право да се изказват по тема „Сигурност“. Когато беше първият управленски мандат на премиера „Борисов“, колко бяха отвличанията, убийствата, нивата на контрабанда, които се осъществяваха под вещото ръководство на тогавашното управление на БСП“, каза Цветанов.

Строителният министър Николай Нанков продължи атаката срещу президента по повод твърденията му, че парите са отбрана отишли за саниране. „Все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление“, каза той.

Нанков изрази съболезнования към близките на загиналите капитани. По думите му няма по-деструктивно говорене от това на президента, което невинаги опозицията си позволява да поддържа от противопоставянето на една секторна политика за друга. „Това е отново спекулация по темата саниране“, каза Нанков. Той отчете, че за пореден път политиката за саниране е демонизирана и сатанизирана.

От своя страна военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че падналият хеликоптер в Крумово е най-новият от старата техника, получен е през октомври 1999 г. „Когато се случи трагедия като тази в Крумово, трябва да помислим какво трябва да се случи оттук нататък“, каза Каракачанов.

Според него много е лесно да се връщаме назад, тъй като всеки може да посочи виновници от 1990 г. насам. Министърът на отбраната обърна внимание, че реалната модернизация на армията е започнала в предишното правителство, а преди дни парламентът е гласувал двата проекта за модернизация на армията. „Позволете ми пред вас в Народното събрание да изразя моите съболезнование към двамата загинали в авиацията и да пожелая бързо оздравяване на офицерския кандидат, който е под лекарско наблюдение и към момента няма опасност за живота му“, каза Каракачанов.

По думите му пострадалият е контактен и това, което си спомня е, че докато е изтеглял въжето и това го е спасило, хеликоптерът е започнал да се върти. „Падането е станало точно за 2 секунди. От удара са загинали двамата пилоти, техникът е оцелял“, заяви Каракачанов.

Източник: Епицентър.бг