Цветанов: Антон Тодоров е изключителна личност с перфектна аналитичност и пунктуалност

Антон Тодоров е изключителна личност с перфектна аналитичност и пунктуалност.

Така заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов характеризира кандидата на управляващите за нов председател на комисията по досиетата.

„Смятам, че Антон Тодоров може да си свърши добре работата и да представлява страната ни в международната мрежа на подобни сходни комисии, които има в Източна Европа и в Западна Германия”, заяви Цветанов във Варна, цитиран от пресцентъра на партията.

Зам.-председателят на ГЕРБ припомни, че изтича мандатът на Комисията по досиетата и се минава на нов избор.

„В момента сме в процедура. До сряда е последният срок за подаване на последните номинирани. Ще подадем документите на всички онези кандидати, които могат да бъдат представени от ГЕРБ. Ще се ориентираме към хора, които в 27-годишния преход имат съответната проевроатлантическа позиция и същевременно са за разкриване на истината за целия преход за първите години на демокрацията, когато беше поет ангажимента да се разкрият досиетата, но не беше направено. Искаме действително тази страница да бъде прочетена и да отпаднат всякакви съмнения и спекулации да се твърди в публичното пространство, че някой има някаква зависимост от бившата Държавна сигурност”, добави Цветанов.

Той заяви, че при добрата организация, която е направена и с Комисията и с архивите, са предадени над 1 млн. единици.

„За голямо съжаление деветдесетте години имаше указания, които бяха на държавното управление, за унищожаване с протоколи на всички тези информационни единици. Точно в това е проблема, че всъщност в началото на демокрацията не бяха разкрити, а трябваше да дойде 2010 г. Представете си през този период колко са досиетата, които са прочистени и някои от тях унищожени. Този период и това, което е причинявано на тези честни българи не трябва да се забравя. Много са българите, напуснали родината си, за да могат да оцелеят, а сега се връщат и искат под някаква форма възмездие”, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ.

Източник: Епицентър.бг