Цветанов: Аз защитавам евроатлантическите ценности, а Радев гледа на изток към Русия

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов нападна отново президента Радев и шефа на парламентарната група на ОП Волен Сидеров, като ги обвини, че гледали на Изток.

Цветанов изрази недоволството си, че Сидеров е посрещнал рождения си ден в Крим, където защити руската позиция.

От президентството говорят с позиция, която изцяло кореспондира с Русия. Да видяхте позиция, която да кореспондира с тази на Фредерика Могерини, която казва, че е това е поредният опит за химическа атака срещу народа на Сирия. Затова всички са солидарни с ударите, които са били прецизни, по обекти, които произвеждат химически вещества“. Това обясни заместник-председателsj на ГЕРБ в ефира на bTV.

Вчера след КСНС Цветанов обвини президента Румен Радев в лансиране на външнополитическа позиция, с която „трябваше да кажем, че започваме стъпки за излизане от ЕС и НАТО“.  

Трябва да ви кажа, че абсолютно веднага всички усетиха, че са направили голям гаф, добави той. Трябва да заявиш ясно към кой си ориентиран. Когато чух предложенията на президентските експерти, ако те могат да се нарекат такива, моята позиция беше спонтанна. Президентската администрация се усети, че е направила голям гаф. На всички вече е ясно, че президентът гледа на Изток. 

„Това, че събраха становищата, които бяха разпространили, бе един от подходите, за да не излезе истината за всичко, което се правеше и дискутираше на КСНС“, каза още Цветанов.

Според Цветанов то още в уводната си част е съдържало изводи, несъвместими с членството ни в ЕС и НАТО: „Президентската институция и екипа на президента със становището, което ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО”. Зам.-председателят на ГЕРБ обаче не пожела да обясни защо смята, че становището е съдържало подобни изводи. По думите му около половината от увода е била съкратена във финалната версия.

Още вчере от „Дондуков” 2 определиха твърденията на Цветанов като манипулативни и публикуваха работната версия на становището. В него са маркирани често обсъждани в публичното пространство рискове за сигурността, като анализът на глобалната ситуация включва и проблемни зони, свързани със страни членки на НАТО.

По думите на Цветанов, Радев е саботирал и процеса по модернизация на българската армия. „Всички държави членки на НАТО, съседни на България модернизират и закупуват Ф-16. Правят се сондажи за закупуване на Ф-35. Никой не говори за „Грипен“, поясни той.

„Румен Радев не спира да говори, че правителството и Народното събрание саботират избора на нови изтребители, но и това не е вярно. Ние работим и предоставяме факти. Не приемам и думите, че България е строителна площадка и няма светлина. Светлина нямаше по време на служебния кабинет, защото там нямаше парламентарен контрол. После се наложи ние да изсветлим всички действия на служебното правителство.

Илияна Йотова ми изглежда притеснена и говореща хаотично. Моята работа е да изразявам мнение и да защитавам евроатлантическите ценности. Никога не съм коленичил да целувам ръка на чужд патриарх.

Ще критикуваме президентството, когато виждаме, че се отклоняваме от единствения правилен път за България. Те говорят с гласа на Русия. Имам предложение. Да изсветлим и финансирането на кампанията на Радев и Йотова. Оставят съмнения, че той е зависим от чужди държави. Винаги ще го критикувам, когато се опитва да отклонява България от евроатлантическите ценности.

Единствената гаранция за националната сигурност и цялост на България е членството в ЕС и НАТО.Ние няма да отклоним държавата от този път.

Волен Сидеров си има своята позиция и това е негово право. Не е много редно и wдачно той да прекарва рождения си ден в Крим. Ние изпълняваме нашите политики, които са одобрени от коалиционния съвет“, разкри Цветанов.

От БСП не спират със силните популистки твърдения. Корнелия Нинова все повече се превръща в маргинален политик. Ние от ПГ на ГЕРБ ежемесчно подкрепяме различни деца, плащаме стипендии, помагаме на хора с увреждания. Това го правим чрез нашия фонд вътре в групата. Всеки месец събираме средства и помагаме. Досега не сме казвали тези неща, но популизмът стана много силен и трябваше да отговорим“, заяви Цветанов и се обърна към водещия Хекимян: „Вие предполагам, че също получавате доста добра заплата, за да не бъдете подвластен на други икономически стимули. Същото важи и за политиците“, обяви той.

Цветанов се обяви в подкрпепа на действията на специализираната прокуратура по ареста на кметицата на „Младост“: „Подкрепяме действията на българските институции в борбата с корупцията. Ще подкрепям всички агресивни действия в борбата с корупцията. Това показва, че държавата ще бъде безкомпромисна. Всяка една операция се извършва под наблюдението на прокурор. Целта е да се съберат неоспорими доказателства, за да има осъдителна присъда. Не съм запознат с детайлите на операцията при задържането на Десислава Иванчева. Може би имаше възможност да се защити нейната чест, защото докато не бъде осъдена, тя е невинна“, коментира Цветанов ареста на кметицата на район „Младост“.

Цветанов увери, че за ударите в Сирия сме „били сме уведомени от нашите партньори и след това сме били уведомени и от други държави по други канали“.

Цветанов коментира и обвиненията на Илияна Йотова, която заяви, че единствената работа на вицепремиера е да следи всяка стъпка на президента Радев и да го критикува. „Моята работа като депутат е да давам мнение и да защитавам евроатлантическите ценности. Ще критикувам Радев, когато се отклоняваме от единствения път за развитие на България“, каза той.

Източник: Епицентър.бг