Цветанов: Бежанският лагер в Харманли бе създаден от правителството на БСП

„Постоянният бежански лагер в Харманли бе създаден от правителството на БСП с премиер Пламен Орешарски. През 2012 година ние имахме готовност тук да има временен център, но БСП го превърнаха в регистрационно-приемателен център от отворен тип“.

Това каза при представянето на акцентите от програмата в сектор „Сигурност и обществен ред” в Харманли председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Председателят на националния предизборен щаб на ГЕРБ обясни, че определени политически партии използват темата за бежанците за нагнетяване на социално напрежение.

„Опонентите ни демонстрират безотговорно поведение, пренебрегвайки националния интерес за сметка на популизма. Те употребяват страха на българските граждани за извличане на политически дивиденти“, коментира Цветанов.

Цветан Цветанов подчерта, че никога и по никакъв повод не е дискутирана темата България да се превръща в буферна зона за ЕС по отношение на мигрантите. Той посочи, че България е получила 320 млн. лева от ЕС за справяне с миграционния поток по време на правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ. По думите на зам.-председателя на ГЕРБ, тези средства се насочват само за надграждане капацитета за охрана на външната ни граница и закупуване на ново оборудване за нуждите на опазването й.

„До края на април – началото на май 2017 година ще бъдат завършени и последните участъци от защитното съоръжение на територията на българо – турската граница. Там ще се надгради съществуващата видеосистема с оглед осигуряване на бързата реакция за служителите на място“, каза Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че в следващ управленски мандат партията ще отговори на очакванията на обществото за по-голяма справедливост в малките населени места като осигури полицейско присъствие.

„Предвиждаме конкретни мерки – 1 000 полицаи ще бъдат назначени през 2017 година. През 2013 г., въпреки сериозния миграционен натиск, тогавашното ръководство на МВР предприе реформи, които не бяха удачни. Бяха освободени много служители от системата. В същото време се предприе системното командироване от вътрешността на страната. БСП оголи населените места от полицейско присъствие. Това затрудни работата на полицаите и повиши криминогенния фактор“, категоричен бе Цветан Цветанов.