Цветанов: БСП иска да ни свали от власт, а ние направихме за евроделегатите уникално посрещане с уникални условия

ЧЕЗ за пръв път плати дивидент през 2009 г. – 41 млн. лв..

Това заяви в обзорното предаване „Панорама“ по БНТ Цветан Цветанов, лидер на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на управляващата партия.

Цветанов заяви, че е хубаво е, че дебатът за ЧЕЗ е бил изнесен в българския парламент със съвместните заседания на комисията по енергетика и комисията за контрол на службите.

„Видя се всъщност, че няма тема, която да притеснява българските граждани. Има и законодателство, което може да бъде приложено и което ще гарантира и ще защити националните ни интереси. Никой не каза обаче какви са възможностите за отнемане на лицензията, защото Законът за енергетиката регламентира много ясно какви са функциите и компетентността на КЕВР. В предстоящите седмици ще се анализира и ще се види каква е възможността и държавата да се включи в участие в сделката за ЧЕЗ, но все още такова политическо решение няма“, каза вторият човек в ГЕРБ.

Цветанов остро критикува БСП.

„Има стремеж от страна на БСП да се клати лодката заради ЧЕЗ, но ние изнесохме дебата открито в парламентарните комисии. Никой не каза, че по чл. 59 КЕВР може да отнеме рецензията, а по чл. 56 КЕВР може да назначи основен търговски управител“, посочи Цветан Цветанов.

Съгласен съм, че опозицията трябва да критикува. Но критиката трябва да бъде градивна, заяви той в отговор на забележката на водещия Бойко Василев, че на опозицията това й е работата – да критикува.

„Вече трета седмица дискутираме сделката за ЧЕЗ. Избягахме от темите, които вълнуват европейските и българските граждани. Цели се създаване на хаос и нестабилност. В момента страната ни председателства европейския съвет. Днес в София се провеждаше дебат по многогодишната финансова рамка на ЕС, което не беше наложително да се прави преди европейските избори, но показва доверието на Европа към управлението на България“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов изтъкна, че по време на българското председателство е започнало обсъждането на следващия европейски бюджет. Това са важните теми, които изглежда не вълнуват социалистите, продължи Цветанов.

„Оценката на евроделегатите е, че има уникално посрещане, уникални условия, има продуктивност. В момент, в който популизмът влияе в цяла Европа. Искаме да запазим кохезионната политика в евросубсидиите за селското стопанство и за следващия програмен период. БСП не участват ли в този дебат? Има 3,8 млрд. лева, които страната ни трябва да усвои. 7,9 млрд. евро влязоха в селскостопанската политика, 3,8 милиарда – в общините“, напомни зам.-председателят на ГЕРБ.

БСП иска да поеме вълната на нетърпимост към Истанбулската конвенция и да свали правителството, смята Цветан Цветанов. Така не се идва на власт, продължи Цветанов.

Министерският съвет изтегли Истанбулската конвенция, защото има питане до Конституционния съд, каза Цветанов.

Трите партии в Обединени патриоти ще намерят пресечната точка и ще изгладят противоречията си, смята Цветанов.

Въпреки критиките към социалистите, Цветанов каза, че е с протегната ръка. „Трябва да има баланс и компромис, зщото няма как да правиш политика на разделение – това, което прави Корнелия Нинова. Целта на БСП е да има предсрочни избори и президента да назначи служебно правителство и те да влязат във властта през задния вход“, изреди Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ каза още, че протестният митинг под прозорците на Министерския съвет, свикан заради сделката с ЧЕЗ, е бил организиран от структурите на БСП. Според Цветанов социалистите застанали на митинга редом с организации, които участвали в Луков марш преди месец. А уж БСП били против Луков марш.

Източник: Епицентър.бг