Цветанов: България е над всичко! Благодаря на БСП, че се върнаха

Имаше провокаци напоследък. Ситуацията обаче е различна, трябва мъдрост. Чухме опозицията.

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той взе думата веднага, след като бе оповестена оставката на Димитър Главчев като парламентарен председател.

Тук следващата седмица ще бъде председателят на Европейския парламент, залата не бива да бъде полупразна, изтъкна Цветанов.

Когато някой поставя ултиматуми, нека сънава какво прави, когато поставя в подобна ситуация, каза Цветанов, без да назове името на червената група. И призова да не се спекулира с оставката на Главчев.

В днешната ситуация няма печеливши, всички сме губещи, подчерта той.
ГЕРБ не желае да има дискредитация на институцията парламент, каза още Цветанов.

Нямах готовност да чета декларация днес, но съм длъжен да го направя като председател на най-голямата група в парламента, тази на ГЕРБ.

Искам да заявя пред всички, защото не всички са запознати с разговорите на председателския съвет тази сутрин, благодаря на Главчев, че направи извънреден председателски съвет, на който присъства и премиерът Борисов. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Всяка една от парламентарните групи изложи аргументите си за оставката на Димитър Главчев. Всички знаем, че председателят на българския парламент е първи сред равни и трябва да създава необходимата атмосфера и трябва парламентът да бъде работещ.

В последната седмица имаше съзнателни опити за търсене на провокация. Решението, което направи председателят на българския парламент е да освободи председателя на най-голямата опозиционна партия създаде усещането, че днешното мнозинство подтиска свободата на опозицията.

Председателят не е изповядвал подобни ограничавания на права. Ситуацията днес е по-различна и държавата, която винаги трябва да ни бъде приоритет при взимането на решение.

Парламентарното мнозинство беше на мнение да не се подава оставката на Главчев. Но чухте и опозицията, които казаха, че ще участват избирателно в парламентарната дейност, коментира Цветанов.

Нека няма спекулации с оставката на Главчев – той го прави само в национален интерес и да възстанови нормалната работа на българския парламент, за да се чуват и гласовете на управляващите и на опозицията. Нека тази оставка бъде много ясен сигнал – ние не желаем да бъде дискредитиране на парламента, да има лични нападки от тази трибуна към когото и да било, посочи Цветанов.

Ние трябва да защитаваме тезите си аргументирано във всяка една парламентарна група, а не да има лични нападки. Няма печеливши в настоящата ситуация, отсече председателят на ПГ на ГЕРБ.

Благодарим г-н Главчев, ние ще бъдем винаги с теб, заключи Цветанов.

Източник: Епицентър.бг