Цветанов: България е пример за стабилност на Балканите. На трето място сме в ЕС по нисък дълг

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред в. „Борба“, Велико Търново

– Г-н Цветанов, като председател на най-голямата парламентарна група в Народното събрание, бихте ли обяснили – финансово стабилна ли е България, понеже опонентите ви твърдят обратното?

– България е много далече от финансовия апокалипсис, за който често говорят или Корнелия Нинова, или Румен Гечев. Дори напротив – ние отново сме пример за стабилност на Балканите, а и в Югоизточна Европа. И това ми твърдение е подкрепено от цифри и факти. Ще ви кажа, че страната ни намали държавния дълг, след като на 7 юли Министерството на финансите извърши плащане за близо 2 милиарда лева. Ако трябва да сме точни – 990.375 млн. евро, от които 950 милиона евро са главница и 40.375 милиона евро – лихви.
Това представлява спад в съотношението дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) с близо два процентни пункта, съответно от 25,9 % на 24,0%. За сравнение, в края на 2016 г. този процент беше 29.1 на сто. Всичко това означава и още нещо – занапред на хазната са й спестени разходи от лихви в размер на 79 милиона лева годишно.

– Българите можем ли да сме спокойни, че занапред няма да продължат да се трупат нови задължения?

– Искам да информирам българските граждани, и особено колегите от БСП, че дори, благодарение на акумулираните суми в държавния резерв, отпада нуждата от пускане на нови облигации на външните пазари през 2017 г.

– Какво означава това?

– Нека първо обясня, че за цитираната по-горе емисия се използваха пари от фискалния резерв, който достигна рекорден размер по две основни причини.

От една страна, след стрес-тестовете на банките през миналата година не се наложи държавна подкрепа за нито една банка и парите от пуснатите облигации през март 2016 г. останаха във фискалния резерв. А вследствие на предприетите мерки за повишаване на приходите в бюджета от страна на финансовия министър Владислав Горанов бюджетът за 2016 г. завърши с излишък от 1,472 млрд. лв., което се случва за първи път от години. Тук напомням, че излишъкът в хазната влиза във фискалния резерв.

За първите пет месеца на 2017 г. държавната хазна отново е с излишък в размер малко над 1,65 млрд. лв. И докато фискалният резерв е на изключително високи нива, то, както вече казах – държавният дълг намалява. Къде е „нестабилността“?

– За какво ще отидат спестените средства от този излишък?

– Сега с тези спестени средства се изплаща падежът на еврооблигации от 2012 г. Трябва да припомня, че те бяха пласирани на външните пазари, за да се изплати с тях предишен дълг – еврооблигациите от 2002 г., емитирани по време на финансовия министър Милен Велчев и правителството на НДСВ.

За съжаление, на нас се пада непрекъснато да покриваме стари дългове. Като допълнителна информация ще припомня също, че за първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева.

– По-горе казахте, че сме пример на Балканите, но как стоим в ЕС – дали не сме на опашката?

– Дори напротив! Вследствие на цялостната политика на правителството на премиера Бойко Борисов днес България е на трето място в ЕС по нисък дълг. Това е според данни, обявени от Евростат, които никой не подлага на съмнение.
В челото на класацията по висок дълг са Гърция – цели 171% от БВП, Италия – 134,6%, и Португалия – 130,5 на сто.

България е всъщност сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг. Българският дълг остава много далеч от средния за ЕС, който е, забележете, 86% от БВП. Освен това много е важно да се каже – пред страната ни няма други големи плащания по външния дълг до 2022 година.

Затова призовавам колегите в БСП поне веднъж да бъдат обективни и да се отнасят отговорно. И нека спрат да вкарват в заблуда хората и да насаждат страхове!