Цветанов: Ф-16 е най-доброто. 10 държави членки на НАТО са го закупили, а Грипен само 2

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отново намекна за зависимости на президента Румен Радев при закупуването на нов изтребител за Българската армия.

От парламентарната трибуна Цветанов противопостави мнението на Радев от 2012 г., когато е бил шеф на ВСС и е дал становище в полза на Ф-16 и после, когато е президент, избран с подкрепата на БСП.

Ценя качествата и достойството на летеца Румен Радев, заяви Цветанов, имайки предвид доклада от 2012 г.

Цветанов припомни, че като президент Радев непрекъснато е проявявал интерес към темата за избора на самолет. И попита дали това не е било, за да се оказва натиск.

Благодаря на ДПС! Когато говорим за национална сигурност, трябва да вземем стратегическо решение, изтъкна той от трибуната.

В това, което се предлага от САЩ, няма никакъв скрит разход, бе категоричен вторият човек в управляващата партия.

Цветанов се обърна и към БСП и попита дали са последователни в позицията си, след като на консултативен съвет при президента Радев са подкрепили модернизацията на армията.

„Още през 2010 година правителството на ГЕРБ започна изпълнението на своя ангажимент за модернизация на БА. 2012 година бяхме готови с процедурата, но поради провокирани действия имаше предсрочни парламентарни избори. Но искам да кажа, че ценя качествата на летеца Румен Радев, защото той изготвя през 2012 година концепция в изводите, на която пише, че употребявния самолет, който предлага Португалия – Ф-16 е с най-добри показатели. Тогава уважаваният от мен летец Румен Радев говори в интервю за това до къде ще се стигне ако не се модернизира армията. На въпрос за това дали трябва да се прави такъв разход той отговаря: „Забвянето на поректа ще доведе до загуба на въздушния ни сверенитет и заплаха за националната сигурност. Това са заключенията на летеца Румен Радев“, започна изказването си от парламентарната трибуна Цветанов.

„Каква е промяната, когато той вече е политик и е номиниран от една политическа сила и има обвързаности, а може би и зависимости от тази политическа сила“, попита риторично Цветанов, обръщайки се към залата.

„Това, което и изключително важно – 10 държави членки на НАТО са закупили Ф-16 защото това е най-доброто. „Грипен“ са закупили само 2 защото Швеция не е държава членка на НАТО. Днес трябва да отчетем каква е средата за сигурност, как се променя и какво се случва в Черноморския регион. Трябва да отчетем какви решения са вземали наши съседи членове на НАТО – те също са с Ф-16″, продължи Цветано Цветанов.

„Важно е да се знае какъв е ангажиментът на САЩ по отношение на сигурността на страната ни, но това не се отчита от БСП. Когато говорим за национална сигурност трябва да вземем правилно стратегическо решение. Единствената партия тук, която е била винаги последователна по отношение на евроатлантическата ориентация е ДПС и това трябва да го признаем на техния председател. Трябва да отчетем също, че предложението на САЩ е единстевното, в което няма скрит разход“, каза още Цветанов.

Източник: Епицентър.бг