Цветанов: ГЕРБ няма да се откаже от Истанбулската конвенция. С мен се свързаха от БХК

Искам да поздравя вицепрезидента Илияна Йотова, която, като евродепутат, е работила много по рализирането и приемането на Истанбулската конвенция от Европейския парламент.“.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за бТВ, цитиран от Гласове.

„Нейната позиция е коренно различна от позицията на Корнелия Нинова“, добави той.

От думите на Цветанов се разбра, че ГЕРБ няма да се откаже от ратифицирането на спорната конвенция. Преди това обаче ще проведе широка обществена дискусия по темата, за да обясни на хората, че документът не крие никаква опасност за традиционните семейни ценности.

„В момента това, което ще направим ние от ПГ на ГЕРБ, защото все още решението на МС не е внесено в българския парламент, с мен осъществиха връзка представители на Хелзинкския комитет и НПО, ние ще направим една допълнителна дискусия, за да можем действително да информираме всички, които имат интерес да разберат за какво става въпрос“, обясни Цветанов.

Той обясни съпротивата срещу въпросния документ с „липсата на политическа култура“. „ И тук бих акцентирал не толкова върху ВМРО, защото ВМРО и Обединени патриоти са били с позиция в ЕП „въздържал се“ от страна на Ангел Джамбазки, докато евродепутатите на БСП са гласували „за“ тази конвенция“, посочи той.

Заместникът на Борисов в ГЕРБ обясни, че Истанбулската конвенция е „ продукт на много целенасочен труд“ от страна на всички НПО и институции и затова е приета от Европарламента.

„Тук говорим в 96-97 процента само за домашно насилие и промяна на законодателството, което да съответства на всички тези потенциални заплахи, които има за жените“, каза Цветанов.

„Не е нормално когато се приема една ратификация, тя да разделя обществото. Ние, политиците трябва да допринасяме за намаляване на напрежението и да информираме всички тези, които имат отношение. Защото силата на демокрацията е да има различни мнения. Но силата на демокрацията е когато направиш необходимата информираност и когато народните представители го гласуват, те да бъдат достатъчно информирани за действията, които предприемат“, каза зам-председателят на ГЕРБ.

Според него евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ се объркал и затова гласувал „против“ конвенцията в Европарламента.

Цветанов отрече да има разцепление в ГЕРБ по въпроса за приемането на конвенцията, въпреки че шестима министри от партията гласуваха против документа на заседание на МС. Той обясни, че е говорил с въпросните министри и тяхното поведение е продиктувано по-скоро от слаба информираност. Те не били против ратификацията на конвенцията по принцип, а по-скоро против липсата на информираност по темата, както обясни Цветанов.

Цветанов коментира и разследването на шесторното убийство в Нови Искър. Той потвърди категорично версията на МВР, че издирванията Росен Ангелов е убиецът. И обясни, че заключението се потвърждава от експертизите и веществените доказателства, без да навлиза в подробности.

През последните години срещу издирвания Росен Ангелов е имало 3-4 сигнала, но полицията така и не е успяла да го залови, стана ясно от думите на Цветанов. Като бивш вътрешен министър той не успя да отговори на въпроса защо в продължение на 8 години МВР не е успяло да залови човек с няколко присъди и той е на свобода.

Според него няма нужда от извънредни законодателни мерки за предотвратяването на подобни случаи, трябвало само да се подобри координацията между властите и да има целенасочена работа с рисковите групи.

На въпрос ще дойде ли Путин в България, Цветанов отговори: „По-важно е да се съсредоточим върху европредседателството“.

Източник: Епицентър.бг