Цветанов: ГЕРБ ще покаже как изпълнява ангажиментите си. И какви са ползите от членството ни в ЕС

ГЕРБ ще покаже как изпълнява ангажиментите си, заяви във Велико Търново зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той даде старт на гражданския диалог „Европа в нашия дом“ в града и качи събитието на живо в профила си във фейсбук, съобщава Епицентър.бг

От Велико Търново ГЕРБ започва националната си инициатива „Европа в нашия дом“. На поредица от срещи ще бъде представено развитието на различните населени места в съответния регион и как европейската солидарност е допринесла за това.

Всеки трябва да знае какви са нашите ползи от членството в ЕС и какво получаваме като солидарност, подчерта зам.-шефът на ГЕРБ при откриването на форума в старата столица.

Над 700 млн. лв. от силна и обединена Европа отиват за образоваието ни, продължи Цветанов.

Ето какво заяви шефът на ПГ на ГЕРБ:

„Когато говорим за образование и „Европа в нашия дом“, всеки един от нас трябва да знае какви са ползите от членството ни в ЕС и какво получаваме ние като солидарност, защото за 2018 и 2019 година 500 училища ще бъдат модернизирани, ще бъде подобрена образователната инфраструктура, а средствата, отпуснати по оперативна програма „Региони в растеж“, възлизат малко над 700 милиона лева. Това са средства, които са ни предоставени от силна и обединена Европа.

Много е важно в този диалог темата образование да бъде тема, която да обединява всички нас. Разработихме механизъм за тези деца, които са извън образователната система да намерят място там, където е тяхното бъдеще и затова този механизъм даде възможност почти 40 000 деца да бъдат върнати в образователната система и да имат бъдещ равен старт.

Много е важно да се знае, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето. Ето защо вярвам, че възнагражденията на българския учител в края на този управленски мандат ще бъдат увеличени двойно. Предвидените инвестиции за това са в рамките на 1,380 млрд. лв. Децата трябва да бъдат образовани и точно затова няма как да не обвържем тази национална политика с европейското присъствие.

Искам да използвам възможността да благодаря на местната власт за активното участие и да изкажа специални благодарности на образователния министър, който винаги е на терен. Разбира се, няма как да не подкрепим в това отношение и комисията по образование към българския парламент.“

Диалогът се провежда в Аулата на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. С Цветанов в събитието участват министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, неговите заместници Таня Михайлова и Деница Сачева, зам.-председателят на образователната комисия в парламента Галя Захариева, както и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов и областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова.