Цветанов: Както ГЕРБ, така и Доган казва, че страната ни не се нуждае от предсрочни избори

Ахмед Доган казва, че страната ни не се нуждае от предсрочни избори, а що се касае до идеята му за програмен кабинет – имаме парламентарно мнозинство.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с предложението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за програмно правителство без предсрочни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Това, което казва Ахмед Доган, загрижен за всичко, което се случва както в Европа, така и в света – всяка държава трябва да бъде максимално концентрирана върху усилията и политиките, които трябва да прави, за да има стабилност. Що се касае за програмен кабинет – ние имаме парламентарно мнозинство. В немалка част от законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията. Това показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо, че са в опозиция на днешния парламент“, каза Цветанов.

Мнозинството има съответната обществена подкрепа и смятам, че евроизборите могат да бъдат един атестат за тези думи на Ахмед Доган, каза още Цветан Цветанов във връзка с намека на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за разногласия в управляващата партия.

„Убеден съм, че ПП ГЕРБ ще има добър изборен резултат, защото съм убеден, че демократично мислещите български граждани осъзнават необходимостта да бъдем част от силна и обединена Европа.

България над 10 години сме членове в ЕС, ние успяхме да се възползваме от европейската солидарност, да повишим капацитета, но също така и да създадем по-добри условия за живот“, каза още Цветанов.

По думите му ЕС няма алтернатива. „За нас да сме част от силното европейско семейство на ЕНП е гаранция за успеха на Европа и за успеха на България“, каза още Цветанов.

На въпрос дали партиите са готови да преминат теста и да надмогнат партийното си его, Цветанов заяви, че по гласувания в парламента по много от темите се е постигал национален консенсус.

Националното и европейското политическо семейство на социалистите имат проблем – вярвам, че Сергей Станишев ще върне европейската визия на „БСП за България“. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„ДПС имат повече национално отговорно поведение на моменти, отколкото БСП. Вие знаете, че в много от случаите БСП много рязко се разграничава от политическите решения на европейските социалисти“, заяви Цветанов.

Той уточни, че ДПС кореспондира с европейското си семейство АЛДЕ. „ГЕРБ по същия начин кореспондираме с решения на ЕНП. Убеден съм, че в следващите европейски избори е важно какъв ще бъде резултатът на системните партии и на тези сериозни политически семейства. Вярваме, че Сергей Станишев ще бъде човекът, който ще може да промени подхода и да върне проевропейската визия на „БСП за България“, коментира Цветанов.

Той отчете, че в рамките на Българското председателство са били проведени 284 мероприятия на страната. „Имаше 12 неформални съвета и нямаше нито един проблем нито с едно досие, което се разглеждаше.

Приехме председателството от Естония, предадохме много силен импулс на българското председателство, което беше запазено от австрийското. През вчерашния ден имаше отчитане и закриване на министерството на европредседателството, защото завърши така нареченото трио.

Убеден съм, че страната ни и всички български институции, които имат пряко отношение, си свършиха своята работа“, заяви още Цветанов.

Източник: Епицентър.бг