Цветанов: Какъв вот на недоверие? Стабилни сме и сме по-добре от Румъния

Един вот на недоверие няма да разклати стабилността на управлението.

Това каза пред журналисти в село Полски извор заместник – председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той коментира евентуалния вот на недоверие по темата „корупция“ към кабинета на Бойко Борисов, който се кани да внесе БСП.

„Нека първо бъдат внесени мотивите и тогава ще водим парламентарна дискусия“, добави зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията.

Цветанов, който е и шеф на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, обърна внимание на медиите, че последният доклад на Европейската комисия бил с много положителни сигнали и бил по-добър от този на съседна Румъния.

„Ясно е написано в доклада, че стабилността на България е възстановена“, каза Цветанов.

„Преди даваха за пример Румъния, е сега нашият доклад е много по-добър. Ясно е написано, че след май месец стабилността в България е възстановена, има лидерство, удължаване на реформите. В този 10 месечен период от януари до октомври т.г., който обхваща докладът, в началото на годината политическата криза е отклонила страната ни от стъпките, които е трябвало да бъдат изпълнени по препоръките от предишния доклад“, допълни зам.председателят на ГЕРБ.

Според него опозицията ще използва всички възможности за провокация.

„Това, което постигнаха с оставката на Димитър Главчев не им прави чест, защото всеки един е имал възможност в годините да си изпусне по някакъв начин нервите. Нагнетяването на напрежението през последните няколко седмици доведе до това, че с тази провокация и с тази декларация, която беше започната да се произнася от лидера на БСП, Главчев приложи правилника. Но се оказа, че това допълнително създава напрежение, а ние сме отговорна партия и за нас е по-важно да има стабилност в държавата, стабилно правителство. Лидерството, което има г-н Борисов и признанието от всичките ни европейски партньори, дава възможност и кметовете по места да се възползват от европейската солидарност. Защото когато управлява ГЕРБ фондовете не се спират, а когато управлява БСП фондовете спират на база корупцията, която има при тях. При техните управления тя е била най-висока. Когато крадецът вика дръжте крадеца, в началото може и да има ефекти, но обществото е достатъчно разумно“, заяви Цветан Цветанов.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ призова всички водачи на парламентарни групи, които участваха в петък на Председателски съвет да свалят политическото противопоставяне и напрежение, за да не се стига до генериране на лични нападки и обиди към институции, включително към към министър-председателя и министрите.

Цветанов определи случилото се около скандала с изгонването на Корнелия Нинова от парламента като умела провокация от страна на БСП.

„В същия парламентарен ден ние гледахме в зала дневния ред и когато имаше предложение, внесено от депутата Вигенин, ние се съобразихме с желанието им гледането на закона за приватизация и следприватизационен контрол да стане 1 -ва точка. Подкрепихме го, за да покажем, че сме за уважаване на чуждото мнение когато е за добро.

Когато имаше искане за изслушване на министър-председателя, то бе отхвърлено със съответната процедура. Но след това се отклониха от правилника“, припомни Цветанов.

Днес Цветан Цветанов, заедно с депутати и кметове, се включи в разпределението на битовата техника закупена с дарението от 100 000 лева от партийната субсидия на ГЕРБ. Цветанов пристигна в село Полски извор, където рано сутринта пристигнаха камионите с техниката за пострадалите от наводнението домакинства в Общините Камено и Бургас.

Източник: Новини.бг, Монитор.бг, Епицентър.бг