Цветанов: Когато управлява БСП се спират фондовете. Когато управлява ГЕРБ има икономически растеж

„Г-н Кирил Добрев бе видимо притеснен. Този конгрес на БСП беше с една много ясна цел. Той нямаше отношение към неутрализирането на ГЕРБ. Когато интригата ти е начин на алтернатива, трябва да излезеш и да кажеш „стоп“. Не можеш да кажеш, че не искаш да си част от председателството на ЕС тук. Това ни чака в следващите 18 месеца“.

Това каза Цветан Цветанов в студиото на „Тази сутрин“ по bTV.

„Ще правим регистър на фалшивите новини на БСП. Когато управлява БСП се спират фондовете. Когато управлява ГЕРБ има икономически растеж. БСП е дива опозиция. Видяхте ли някъде да има нещо, което да бъде разумно, конкурентно и алтернативно? Защо не извадиха алтернативния си бюджет през 2013 година, когато имаше 5,5 дефицит, а банковата система бе пред колапс. В момента имаме икономически растеж“, обясни Цветанов пред Хекимян.

„С удоволствие чакаме да водим спора за корупцията в българския парламент. Вотът на недоверие е парламентарен подход. Това е нормално и демократично. Но когато искаш да разчистваш вътрешнополитическите си проблеми чрез такива неща… БСП имат ли управленски мандат? Нямат. През 2009 година БСП имаха по-голям вот на доверие. Ние сме спечелили изборите демократично. 2014 година те отново промениха законодателството. Спечелиха изборите с 11% процента разлика. БСП нямат потенциала да са алтернатива. Може ли БСП да говорят за борба с корупцията“, пита той.

Цветанов извади графика, която показва нивото на корупцията по време на управлението на ГЕРБ и БСП. Той я обясни така: „Виждате индекса на корупция при БСП и ГЕРБ. По времето на Орешарски корупцията бе в най-високо ниво. Високите проценти на ГЕРБ идват само след управление на БСП. Защо не попитахте Кирил Добрев какво се случи с техните магистрали?“

„Ние ще направим заседание и ще се запознаем с всички факти относно фирмите, които са предполагаемо близки до здравния министър и печелят обществените поръчки. Прокуратурата се произнесла с отказ от образуване на производство още когато проф. Петров не е бил министър, с мотив, че фактите не са били достатъчни. Ние не трябва да се приемаме като разследваща полиция. Материалът е от вчера и е имало разговори между колеги, които са коментирали с г-н Петров, който твърди, че обвиненията нямат нищо общо с истината. Законът е спазен и тук можем да говорим само за моралната страна. Аз не мога да се изказвам компетентно за нещо, което тепърва ще се развива. Ние сме безкомпромисни и това ни е силата. Не да търсиш враговете си с партиен билет в партията. Моята съпруга работи в държавния сектор от 25 години и дано се пенсионира до няколко години. Всичко зависи от икономическия растеж. Към края на мандата ще бъдем с 650 лв минимална работна заплата и 1500 лв средна работна заплата“, заяви той.

„Искам много ясно да кажа – никога не сме разглеждали темата да управляваме с БСП. Никога не сме поемали ангажимент и не сме го коментирали. Когато с премиерът обсъждахме темите, осъзнахме, че трябва да заявим категорично, че никога няма да направим коалиция с БСП. В тази ситуация, в която се намираме, смятате ли, че БСП могат да бъдат национално отговорна партия“, заключи Цветанов.

Източник: БЛИЦ