Цветанов към БСП: Помолете президента си да подпише указа за Младенов! Радев: Спазете закона!

„Помолете президента си да подпише указа за Младенов“.

С този апел се обърна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към колегите си от БСП след завършилия коалиционен съвет на управляващата коалиция.

Двамата с Волен Сидеров застанаха пред медиите и чрез тях публично помолиха президентът Радев да подпише за освобождаването на главния секретар на МВР, за да може да бъде внесена кандидатурата му за вътрешен министър.

В същото време президентът категорично зояви, че няма да подпише указа на Младен Маринов, ако не е спазена процедурата по съгласуване. „Вчера секретарят по правни въпроси проф. Друмева разясни много точно какви са нормативните изисквания за подписване на един указ. Мисля, че темата е изчерпана. Ние на най-високо ниво трябва да даваме пример за законност и спазване на всички нормативни документи, ако искаме да има законност в държавата“, подчерта държавният глава.

Според информация на Епицентър.бг президентът Радев няма да подпише указа за Младен Маринов, докато не се спази процедурата по съгрласуваност. Става дума за писмо от МС, предхождащо предложението за указ, в което да бъдат обяснени мотивите, с които се иска освобождаването на главния секретар на МВР от поста му. В документите, които МС е изпратил в президентството, е решението на правителството, в което е упоменато само, че Маринов иска да бъде освободен от поста по собствено желание.

Цветанов и Сидеров обясниха, че недобрата комуникация между институциите е лошо нещо за държавата и дори призоваха президента Радев да направят неформална среща, в която да бъде изяснено всичко.

Коалиционният съвет реши всеки месец да има допитване до всички министри и да се излиза пред медиите с ясни отчетни данни какво е свършено и какво се смята да се свърши. „Ние имаме програма, но понякога се губи погледът, остротата и затова всеки месец ще се прави едно представяне“, поясни Сидеров.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков е новият кандидат за министър на транспорта.
„Разгледахме няколко теми на днешния съвет“, съобщи Сидеров

Една от тях е да бъдат осигурени шкафчета за всички първолаци за сметка на бюджета.

Обсъждано е и увеличаваме на заплатите на държавните служители с 10%.

Източник: Епицентър.бг